Все повече български велосипеди се продават в чужбина

Българските велосипеди стават все по-търсени на външните пазари, заради което износът расте. Това става ясно от анализ на вестник „Капитал“ относно производството на велосипеди в България.

Още през миналата година ви информирахме, че България е шеста в производството на велосипеди в Европа, а продажбата навън си остава главното средство за приходи и мотив за инвестиции в ново оборудване. В същото време годината, съпътствана от много дъждове, е оказала негативно влияние върху продажбите в страната.

През последните години общият оборот на българските производители е над 200 милиона лева, а за 2014-а се очаква петпроцентов ръст. Произвеждат се около 800 хиляди велосипеда като 80% от тях отиват в чужбина, основно за съседните държави и бившите съветски републики. Тук трябва да отбележим, че дори европейски колоездачни отбори се състезават с български велосипеди като Drag и Vivelo.

Иначе в България годишно се продават около 100 хиляди велосипеди като част от тях идва от внос.

Резултатите за 2013-а показват, че някои от големите български производители са увеличили значително приходите си, но има и такива, които са завършили годината на загуба.

Инвестициите обаче продължават с пълна сила. Резултатите на производителите за следващия сезон ще зависят до голяма степен и от приключилото наскоро изложение на велосипеди в Германия „Евробайк“. Според собственика на „Веломания“ Драгомир Кузов, България запазва позиции сред петте най-реномирани производителя на велосипеда в Европа и е привлякла интерес от инвеститори по време на изложението. Компанията на Кузов например е започнала партньорство за строителство на нов завод в Азербайджан, а други български фирми също инвестират в развитието си.

Инфографика: capital.bg

Инфографика: capital.bg

Източник: Capital.bg

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори