Париж-Ница: Квятковски се справи със силната конкуренция в пролога

Световният шампион в шосейното колоездене Михал Квятковски (Etixx-QuickStep) показа, че вече е сред най-добрите „часовникари“, печелейки пролога на Париж-Ница в Маурепас в неделя.

Полякът завърши с по-малък от секунда пред световния рекордьор в едночасовото каране Роън Денис (BMC) като и двамата изминаха трасето от 6.7 км за 7:40 минути. Третото място остана за бившия световен шампион в бягането по часовник Тони Мартин (Etixx-QuickStep), който направи пасив от 7 секунди.

Големи очаквания имаше към настоящия световен шампион в дисциплината Брадли Уигинс (Sky), който обаче изостана с повече от 15 секунди и остана извън топ 10.

„Преди последните 500 метра знаех, че ще е много близко. Имах междинните времена на Тони, което беше голямо предимство за мен, за да следя темпото си“, заяви Квятковски след успеха.

„Много съм щастлив за победата с такава силна конкуренция, но накрая това са само 6.7 километра от около хиляди километра преди финала в Ница. Ще бъде седмица на тежки състезания. Но едноседмичните състезания могат да паснат на способностите ми, така че ще видим какво ще стане. Главните цели все оше са пред нас.“

Квятковски наистина може да е доволен от успеха, при положение, че четирима от топ 5 на индивидуалното бягане на Световното миналата година участваха в пролога.

Денис първи зададе сериозно постижение със своите 7:40, но след него предстояха още 95 колоездачи, което го остави на лидерствата позиция за по-голямата част от пролога.

Ричи Порт (Sky) бе победил Денис в Австралийския национален шампионат, но този път не бе в състояние и даде време от 7:54 минути. Тони Мартин също загуби време от Денис и финишира за 7:47.

И докато всички наблюдаваха с интерес какво прави Брадли Уигинс, Квятковски даде най-доброто време и заслужено облече лидерската фланелка преди старта на същинската част от Париж-Ница.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори