Морено спечели 9-тия етап на Vuelta a Espana

Даниел Морено от тима на Katusha спечели 9-тия етап на Vuelta a Espana, а благодарение на успеха си взе и червената фланелка на лидер със само една секунда преднина в генералното класиране.

Призовата тройка в дългия 163.7 км от Антекуера до Валдепеняс бе изцяло испанска. Алехандро Валверде от Movistar завърши втори с 4 секунди пасив, следван от съотборника на Морено Хоаким Родригес.

Досегашният водач в генералното класиране Николас Роуч завърши четвърти, с 8 секунди изоставане, което позволи на Морено да заеме първото място с една секунда пред ирландеца. Големият фаворит Винченцо Нибали е трети, на 20 секунди зад новия лидер.

След края на етапа, Морено разкри, че е атакувал на същото място като Родригес, когато той спечели етапа преди 2 години.

„Тези последни 100 метра бяха безкрайни, но ако имаше един ден на Вуелтата, в който можех да бъда лидер, то беше днес“, заяви Морено след победата.

„Николас имаше само малко предимство, така че бях решен да опитам да измъкна лидерството, ако успея. Никога преди не съм водил Гран Тур, така че това беше много специален момент за мен.“

Морено обаче уточни, че няма промяна в йерархията в Katusha и Родригес, който завърши трети в миналогодишната Вуелта и трети в Тур дьо Франс 2013, остава лидер на отбора.

„Аз съм лидер теоритически, той е истинският. Няма завист между нас. Той ще получи своя шанс по-нататък в състезанието.“

Роуч, който задържа само един ден лидерската позиция, прие съвсем спокойно загубата на червената фланелка. „Аз съм само на една секунда назад, така че не е толкова лошо, има време да си я върна. Да завърша четвърти на изкачване като това е знак, че краката ми са в добра форма“, заяви колоездачът на Saxo-Tinkoff.

“Вчера, когато поех лидерството бе страхотен ден, който няма да забравя и се надявам, че в утрешното изкачване да успея да си върна секундата от Морено.“

Етапът в понеделник е последният и най-труден от трите поредни планински етапа, а финалът е 15.8 км изкачване в южна Андалусия.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори