McLaren влиза мощно в колоезденето, ще опита да спре Sky

Една от най-големите марки в моторните спортове McLaren ще влезе мощно в професионалното колоездене с цел да спре хегемонията на Team Sky и да се превърне в най-добрия отбор в спорта.

The Telegraph разкрива, че до броени часове от компанията ще обявят своето сътрудничество с Bahrain-Merida.

И двете компании са от Бахрейн като McLaren се държи от суверенния фонд Mumtalakat, а Bahrain-Merida от члена на кралското семейство Насер бин Хамад Ал Калифа.

Партньорството, което няма крайни параметри, е свързано с отделите за технологии, маркетинг и комерсализация на McLaren или иначе казано с около 700 души екип. Това трябва да направи моментално Bahrain-Merida един от най-добре осигурените отбори в колоезденето.

В момента Sky е чувствително над останалите големи отбори като бюджет с около 35 милиона паунда на година. Това обаче е нищо в сравнение със състезателната програма на McLaren във Формула 1, която струва 200 милиона паунда на година.

Със сигурност компанията няма да вложи чак такава сума в колоезденето, но в същото време от тима уточниха, че „обвързването ще отговори на амбицията на отбора да бъде най-добрия“.

Ще бъдат използвани всички съоражения на McLaren в Уокинг, включително и въздушния тунел, както и всички технологии, които са запазена марка на McLaren.

Директорът по представяне Дънкан Брадли ще прекара първата половина на 2019-а с Bahrain-Merida, за да установи областите, в които McLaren може да помогне по най-ефективния начин.

Отношенията на Марк Кавендиш с компанията бяха в основата на слуховете, че той може да премине в Bahrain Merida. Тимът обаче ще концентрира усилията си върху големите обиколки с лидера си Винченцо Нибали.

„Марк е личен приятел и приятел на отбора от почти десетилетие. Но това е отбор, фокусиран върху генералното класиране. Марк е фокусиран върху етапни победи“, обясни шефът на маркетинга на McLaren Джон Алърт.

За момента името на отбора няма да се сменя. „Името на отбора за 2019 е вече заложено като Bahrain-Merida. Горди сме с обвързването. И мисля, че със сигурност има възможност името McLaren да бъде част от отбора в бъдещето по някакъв начин.“

Алърт призна, че допинг скандалите в колоезденето в последните години са били тема на разискване при вземането на решение. От McLaren обаче са направили своите проучвания.

„Мисля, че те (UCI) всъщност са свършили повече от това да изчистят спорта. Това е може би най-стриктно регулирания спорт на света.“

Генералният мениджър на Bahrain-Merida Брент Копланд логично е във възторг от случващото се. Според него това е „най-вълнуващото развитие в колоезденето в последното десетилетие“, а сравненията със Sky са „неизбежни“.

„В момента най-добрият отбор е Sky, така че е неизбежно хората да казват ‘Това ще бъде конкуренция за Sky. Sky са британци, McLaren са британци. Така че ще се говори много затова. Но не това е нашата цел. Нашата цел е да бъдем интернационални и да станем най-добрите.“

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори