Направо не е за вярване, но скоро ще станат вече 3 години, откакто Velocafe.bg съществува. Всичко започна наистина на шега, но ето че след това време, което за нас измина неусетно, Velocafe.bg се превърна в разпознаваемо онлайн пространство за голяма част от колоездачите у нас – факт, който ни кара да се чувстваме изключително щастливи и в същото време отговорни към това, което представяме пред всички вас като съдържание.

Но кой всъщност стои зад Velocafe и как започна всичко?

В първите 1-2 месеца от съществуването на сайта, ни четяха само нашите приятели, затова и не намирахме за нужно да се представяме и да споделяме кой стои зад Velocafe.bg. Е, от тези дни мина много време, сега сайтът има стотици (че и хиляди) посетители всекидневно и заради това е крайно време да ви покажем кой стои зад написаните редове.

Тези, които започнахме всичко, сме двама – Емо и Жоро или ако предпочитате Емил Евтимов и Георги Георгиев. Между другото, наскоро имаше една реклама на бира, в която се казва следното: „От Емил и Георги, станаха Емо и Жоро“, посветена е на нас, наистина! Мерси, Манчев 🙂

Тези отпред сме ние :)

Тези отпред сме ние 🙂

Малко за нас – деца на прехода, родени 1989 година, запознахме се покрай общи приятели и попаднахме в една компания. Една от общите ни страсти е колоезденето и отдавна си бяхме говорили, че няма нито един български сайт, който да е посветен на всичко в колоезденето – отразяване на състезанията в планинско, шосейно и всички други разновидности колоездене, отразяване на всякакви вело събития и инициативи у нас, даване на съвети за практикуването на този прекрасен спорт и разни забавни историйки с колоездене като това коала да поиска вода от колоездачи или пък щраус да гони състезатели по време на тренировка.

И така в един хубав ден от любопитство посетих курс за създаване на сайтове, осъзнах, че не е чак толкова трудно да го направиш и на следващия ден предложих на Жоро да осъществим идеята си. Той естествено се съгласи и съвсем скоро започнахме.

Тук е моментът за първи благодарности – на Калина, която измисли името на сайта и на Ники за страхотното и запомнящо се лого, което създаде.

Важно е да уточним, че и тогава, и сега, и двамата работим в други сфери и използваме малкото си свободно време за Velocafe.bg.

Аз (Емо), съм спортен журналист в един от големите спортни сайтове. Следя изкъсо случващото се в професионалното колоездене и пиша статиите, посветени на тази тема. Освен това всяка една статия преминава през мен преди публикуването и на това до голяма степен се дължи високото ниво на грамотност на статиите ни (малко нескромно) – нещо, с което много се гордеем.

За съжаление работата ми не познава уикенд, така че често събота и неделя съм пред компютъра и не ми остава особено време за вело пътешествия. Затова пък имам богат опит с карането из милата ни столица.

emo evtimov
Но стига за мен, да направим и Жоро известен. Жоро е юрист, харесва си работата, понякога чак прекалено. Когато не носи купища папки в себе си, използва времето или за да пише в сайта, или да кара, като понякога участва и в крос-кънтри състезания. Той е отговорен за голяма част от статиите в рубриката ни „Съвети“, отразява и състезанията по планинско колоездене у нас, а освен това обича да пише за вело иновации и за споменатите по-горе коали 🙂

georgi-georgiev

Новите лица на Velocafe.bg

С повишаването на популярността на сайта и на вашите очаквания към нашето съдържание, дойде логичният момент да добавим нови лица към нашия скромен екип. И извадихме огромен късмет. Желание да пишат за Velocafe.bg изявиха Деница Дянкова и Цветан Близнаков, които занапред ще наричаме просто Деница и Цецо.

Деница е запалена колоездачка, участвала е в крос-кънтри състезания, а в момента е студентка в НСА, където учи и за треньор по планинско колоездене. Тя пише страхотни статии, с които дава съвети за тренировки при колоездене, избягване на контузии. Също така пише доста статии за маршрути в България.

denitsa-dyankova

Цецо пък е един от най-запалените шосейни колоездачи. Той използва всяка свободна минута, за да кара из пътищата на България, а през уикенда рядко ще го откриете в София. Голямата му страст са бреветите, като още в първата си година мина всички бреветни дистанции от 200 до 1200 км, а през 2015 изпълни една своя голяма мечта. Той участва в най-популярния бревет в света – Париж-Брест-Париж и в рамките на по-малко от 80 часа измина внушителните 1230 км.

cvetan bliznakov

Цецо пише статии, с които има една-единствена цел – да запали колкото се може повече хора да карат колело и да осъзнаят, че всеки може да стигне до неговите постижения, нужни са само желание и любов към спорта.

А ето ни и четиримата

А ето ни и четиримата

Какво още?

Стана дълго, затова отиваме към финала. 

Ако и вие искате да бъдете автор във Velocafe, то ние ви даваме тази възможност. Вижте как!

Абонирайте се за нашия имейл бюлетин. Всеки понеделник ще ви изпращаме кратък имейл с най-интересните статии от изминалата седмица.

От няколко месеца си имаме и онлайн магазин. В него ще намерите фланелки с уникален вело дизайн, както и компоненти за вашия велосипед. Тепърва очаквайте и още изненади!

Плануваме занапред да влизаме в партньорство с много неправителствени организации, занимаващи се в областта на колоезденето, за да ви информираме за най-новите им инициативи.

Ако случайно не сте „харесали“ страницата ни във Фейсбук, направете го сега. Там вече имаме над 4 хиляди приятели, с които постоянно комуникираме.

Време за благодарности

Има много хора, на които трябва да благодарим за помощта през това време. Ще спомена само няколко имена с надеждата да не забравим някого – благодарим на Митко Шалварджиев, Ники, Камен, Гери, Иван, Румен, Илко, Калина, Елена, Дони, Денислав, и най-вече на всички вас, които вярват в каузата на Velocafe.bg.

  • Емануил Вълков

    Страхотно „местенце“!

    • Камен Коев

      И на мен много ми харесва и се радвам, че има такъв сайт, който обобщава най-важното от света на колоезденето – у нас и по света. Намирам доста интересни статии и ще очаквам още такива в бъдеще. Може би някой ден и аз ще дам моя принос към вело-общността. Желая на целия екип, който поддържа и изгражда съдържанието и работи по облика на „Велокафе“, както и на всички колоездачи – любители и професионалисти – най-вече здраве, радост, много щастливи моменти с любимите за тях хора и на любимите на тях места, успехи във всеки един житейски аспект и много упоритост и воля, защото този спорт го изисква. Както и всеки друг, впрочем. 🙂