Как се преследва откъснала се група?

Едно от нещата, които най-често виждаме в състезанията по шосейно колоездене, е как пелотонът преследва малка група от откъснали се колоездачи.

Евроспорт обяснява в много интересно видео какви са тайните в преследването на откъснала се група и каква е ролята на всеки колоездач.

По принцип бегълците са използвали удобен момент, най-често още в началото на състезанието, за да се откъснат от пелотона, където в началото колоездачите не са започнали с големите усилия.

Това се случва най-често в равнинни етапи, в които бегълците се надяват да останат пред основната група през целия етап и да решат всичко между себе си. В същото време отборите, които притежават качествени спринтьори, имат цел да доведат нещата до масов финален спринт.

За целта пелотонът се организира в компактна група. В нея най-добрите спринтьори са в задните редици с цел да пестят усилия. Техните помощници са пред тях и имат за цел да предпазят звездите и в същото време да подпомогнат настигането на откъсналите се. Най-активните съотборници са най-отпред и „дърпат“ групата. В същото време отборът на лидера в генералното класиране има главна цел да запази борещия се за трофея колоездач в сигурна позиция.

Образува се въздушно течение, в което тези най-отпред изразходват най-голяма енергия, докато тези по-назад пестят повече сили.

Спринтьорите имат нужда от енергия за финала, а техните съотборници постоянно сменят позициите си като големината на групата значи и много повече свежи колоездачи, които увеличават темпото.

В същото време състезателите в откъсналата се група се кооперират, дават си смени също с цел да бъдат максимално ефективни и да пестят сили. И ако удържат преднината си, получават правото да се борят за победата. В противен случай биват „погълнати“ от пелотона и оттам нататък започва борбата за по-добро позициониране на спринтьорите.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори