Доктор забавя стареенето с колоездене

Когато през 1973 г. петролната криза заплашила доставките на горива и повишили цените на бензина в САЩ, колегите на доктор Оскар Бийзли му предложили да опита нов начин за придвижване до работа. По това време той нито бил в особено добро здравословно състояние, нито в най-добрата си физическа форма. Придвижването от дома му до работното му място му се струвало доста трудно първоначално. „Казах си: Твърде стар съм“, но след като покарах два километра, бях изумен.“ разказва Бийзли в интервю, цитирано в сайта desmoinesregister.com .

Днес 85-годишен, пенсионираният доктор кара средно по 150 километра на седмица и разказва, че дори все още няма проблем с качването на колелото по стълбите до апартамента си. Той наскоро е публикувал книга за колоездене, включваща както научни изследване за ефекта от спорта, така и негови спомени и снимки от пътувания с велосипеда си. Съобщението, което той иска да изпрати с книгата си е, че спортуването в напреднала възраст е не само възможно, но и силно препоръчително.

Когато в началото започнал да кара колело, 5-те километра на ден се стрували на Бийзли като подвиг, но постепенно желанието му за по-дълги пътувания, което всеки колоездач започва да изпитва в определен момент, надделяло. Когато през 1975 година той открива в едно списание за колоездене статия за 75-годишен мъж, който карал по 150 километра на ден, Бийзли бил учуден, че това е възможно за мъж на тази възраст. Надяваме се тази наша статия да събуди подобни мисли и в по-възрастните ни читатели.

Постепенно д-р Бийзли започнал да прави и по-дълги велопоходи първоначално от 20-30 километрови, а по-късно и двудневни 300-километрови. На 58-годишна възраст осъществил забележителното 100- километрово каране от Кентъки до Флорида.

През 1985 година той купил първия си компютър и започнал все повече да навлиза в областта на проучванията за колоезденето и спорта като цяло. Тогава започнал да пише и своята история, по-късно станала част от книгата му.

Като лекар Бийзли е наясно, че оргазмът остарява и с времето спира да работи така съвършено. Въпреки това, той казва, че правилният режим на спортуване и хранене може да помогне за забавяне на този процес. Той изчислил, че средностатистическият човек достига пика на физическата си активност около двадесет и петата си година, а след това тя намалява постепенно през целия живот. „С постоянни физически упражнения човек може да поддържа нормалните си физически способности за по-дълго време, дори и в края на живота“ разказва още в интервюто Бийзли.

„Никога не е твърде късно да започнете да тренирате!“ казва Бийзли. „Ако тренирате редовно, вашата силата ще намалява с възрастта все пак, но спадът няма да е рязък, а ще е по степен, като в същото време това няма да ви кара да се чувствате зле.“

Дори диагнозата за рак на простатата, която научава на 69-годишна възраст, не причина за Бийзли да се откаже от велосипеда си. Той успял да победи болестта и сега, вече 86-годишен, Бийзли не прави планове да спира. Освен че продължава да увеличава изминатите си километри, той посещава три пъти седмично и фитнес залата.

Много от каранията му в днешно време са индивидуални, което му позволява да се любува и на красивите гледки, както и да прави невероятни снимки. Той казва, че ще продължи да кара и снимка толкова дълго, колкото може.

„Всички мои приятели на моята възраст са отпаднали или болни и съм малко самотен, което обаче не е чак толкова лошо, защото ми позволява да се съсредоточа върху фотографията“ разказа Бийзли . „Чудя се наистина кога ще се откажа“.

Решихме да ви представим тази изключително вдъхновяваща статия, за да ви напомним, че причини да не карате винаги можете да си намерите, но за да продължите да правиш това, което трябва и ви доставя удоволствие, се изисква силна воля и положително отношение към живота.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори