Повече от 400 000 белгийци получават пари, за да карат колело до работа

Повече от 400 хиляди белгийци са получили пари заради това, че използват своите велосипеди, за да отидат на работа. Общо изплатени са 93 милиона евро.

Стимулът е на базата на определена цена на изминат километър, която се плаща от работодателите, които в последствие могат да си приспаднат сумата от своите данъци. Служителите пък могат да си приспаднат закупуването и поддръжката на своите велосипеди.

През миналата година 406 хиляди белгийци са се възползвали от възможността, а това е струвало 93 милиона евро на правителството. За сравнение, през 2011 броят на използвалите стимула е 30% по-нисък при 314 хиляди работодатели.

Финансовата компенсация не е единствената. Карането на колело до работа е начин, по който Белгия се справя с проблема с трафика по пътищата. Колоездачната асоциация на страната стартира кампания „С колело на работа“, за да осигури допълнителен импулс на инициативата.

Според данните, колоездачите карат и на по-дълги дистанции. През 2011 колоездачите карат средно по 944 км, докато миналата година е 1045 км. Така средната компенсация, изплащана от компаниите, е нараснала от 198 евро на 230 евро.

Тази сума обаче може да бъде много по-голяма. Ако служител живее на 15 км от своя офис и работи 210 дни в годината, получавайки максималната компенсация от 0,22 евро на километър би получавал годишна сума за каране на колело до работа в размер на 1386 евро.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори