Защо в Калкута, Индия забраниха колоезденето?

Въпреки че по-голяма част от населението на Калкута не може да си позволи закупуването на автомобил или друго превозно средство, властите на града предприеха изненадващ ход. Наскоро те забраниха карането на колело, както и рикши и други безмоторни превозни средства, по 174 ключови булеварди и улици в града през деня, предава BBC News.

Над 2.5 милиона души използват велосипеда като средство за придвижване в Калкута всеки ден. Това е и единственият голям град в Индия, където броят на колоездачите, използващи този вид транспорт за придвижване от дома до работното им място и обратно, е по-голям от броя на пътуващите с автомобил.

Логичният въпрос е, защо в момент, когато повечето градове по света се стремят да насърчават своите граждани да използват велосипеди, властите в Калкута казват на хората да слязат от тях?

Нарастващият трафик!

Отговорът, според полицията, е нарастващият трафик.

Калкута може да има по-малко на брой автомобили, отколкото в градовете Мумбай и Делхи например, но тесните и претоварени пътища не могат да понесат трафика на различните видове превозни средства, които се използват. Автомобили, велосипеди, мотоциклети, автобуси, авторикши, ръчно теглени рикши и трамваи буквално се борят за пространство по улиците.

„Просто няма достатъчно пространство за всички видове превозни средства“, казва Дилип Кумар Адак, заместник-комисар на пътната полиция в града. „Велосипедите забавят движението и отстраняването им ще направи трафикът по-безопасен и бърз. Това не е обща забрана. Хората все още могат да използват колелата си по по-малките улици.“

И нищо чудно, че велосипедистите се противопоставят срещу новите правила. Колоездачни групи са започнали протести и организират критични маси с колоездачи, бутайки техните велосипеди през града и провеждайки шествия срещу забраната. Гражданите на града чувстват, че въздухът се замърсява всеки ден и искат да се насърчава колоезденето, а не да се забранява. Те определят забраната като безсмислена и нелогична.

От полицията вече са започнали да налагат глоба на тези, които карат велосипеди по основните пътни артерии и предупреждават постоянните нарушители, че ще конфискуват превозните им средства.

Жителите на Калкута твърдят, че ще продължат да използват своите велосипеди, докато властите не им ги отнемат.

Ще следим с интерес как ще се развие тази ситуация и каква ще бъде реакцията на властите срещу неподчинението на гражданите-велосипедисти.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори