Защо да изберете колелото без педали за първо колело на детето?

Чудите ли се какво детско колело да подарите? Търсите ли мненията на други родители за предимствата на колелата за балансиране?

Тази статия ще затвърди убежденията ви, че взимате правилно решение.

По време на нашето детство не е имало колела за балансиране. За да се научим да караме колело е имало два начина – лесен и труден. Трудният беше на колело с помощни колелца.

А лесният и по-бърз – с колело, което е подходящо за ръста и възрастта.

Днес, когато трябва да подарим на детето си първото колело, все си спомняме за нашето детство колко трудно ни беше с помощните колелца и как всъщност се научихме да караме велосипед.

Сега обаче има по-лесен и подходящ вариант: с колело за балансиране, което няма педали.

Защо с колелото без педали е по-лесно?

Колелата за баланс осигуряват повече контрол над колелото, тъй като детето бързо и лесно може да стъпи на земята с крачета.

Тази свобода в движенията дава възможност на детето само да определи с каква скорост да се движи.

Не се учудвайте, когато видите малък колоездач да хвърчи със своето колело – това означава, че вече е много по-самоуверен!

Ако първо се научиш на основното умение – да балансираш, много по-лесно е след това да се научиш и да въртиш педали. Препоръчва се малките деца да развиват различни умения последователно, а не едновременно.

Колелата за баланс са по-безопасни

Две и три годишните деца изучават всичко около тях посредством игра. Тази възраст е подходяща и да се качат на дървено колело за баланс и да си играят с него, движейки се.

Играта с балансиращите колела е по-безопасна в сравнение с велосипедите с помощни колелца поради няколко причини:

  • Децата основно фокусират вниманието си върху балансирането и реагират по-бързо в случай, че губят контрол. Велосипедите с помощни колелца имат твърде много екстри, които изискват внимание, включително и въртенето на педалите – все неща, за които трябва да се мисли.
  • С колелото за баланс не може да направиш случайно рязка маневра с кормилото. Ъгълът на завиване на кормилото механично е ограничен за безопасно завиване.
  • Децата по естествен начин спират с колелата без педали. Достатъчно е само да отпуснат крачета върху земята, което се случва инстинктивно. При велосипедите е необходимо да натиснеш ръчното лостче на спирачката или контрата. Не винаги обаче тя е удобна за стискане от малките ръчички, необходимо е усилие и бърза реакция, а понякога дори не работи както трябва ако таткото е забравил да я провери.

Колелата за баланс са по-удобни за пренасяне и съхранение

Балансиращите колела са с компактни размери и почти два пъти по-леки от велосипедите с 12 или 14 цолови гуми.

Удобни са за пренасяне в ръка, както и за съхранение в багажника на автомобила.

Колелата за балансиране заемат по-малко място в колата или вкъщи и лесно се разглобяват при необходимост.

Колелата за баланс са финансово по-изгодни

Повечето модели колела за балансиране са в по-нисък ценови диапазон от детските велосипеди с педали и помощни колелца.

Освен това едно колело без педали може да замести покупката на триколка и велосипед с помощни колелца с 12-цолови гуми.

Двугодишно дете може да кара своето колело за баланс поне 3 години.

Има значение теглото на колелото, а баланс байковете печелят още една точка

Знаете ли, че теглото на детското колело не трябва да е повече от 30% от теглото на детето?

Представете си, че вашия велосипед тежи на половина от вашето тегло. Ще ви бъде ли лесно да карате 30-40 кг. колело?

Същото преживява и дете между 2 – 3 годинки с тегло между 15-18кг, което кара велосипед с помощни колелца.

Какви отзиви имат родители, чиито деца карат колело за балансиране?

„Изключително съм доволна от балансиращото колело Kiddimoto, което закупихме. Освен че е много красиво и събира всички погледи е изключително здраво. Имаме го повече от година и не излизаме без него независимо къде отиваме. Горда съм от избора си и го препоръчвам с удоволствие!!!“ – Милена Станчева, клиентка на Kiddimoto.

“Дъщеря ми караше своето балансиращо колело от три годишна. Всяко лято ставаше все по-самоуверена, докато през последната година беше направо фурия, както с колелото си, така и с тротинетката си. Малко преди 6-тия рожден ден ѝ подарихме велосипед с 20 цолови гуми. Трябваха ни две излизания през уикенда за по 1 час, за да се свикне с колелото, спирачките и педалите! Умението да пази равновесие беше придобила години по-рано.“ – Андрей Русев.

Най-голямата и често срещана грешка е да се подарява велосипед, който не е подходящ за ръстта на детето. Поради финансови съображения родителите се принуждават да монтират помощни колелца, за да може все пак да използват колелото, което е с твърде големи гуми, или седалката не може да се свали до толкова, че детето да се подпира с крака.

Липсата на търпение у родителя спрямо детето, което упорства да кара неудобното колело, по-скоро ще причини нежелание в ранна възраст към колоезденето.

И малки и по-големи деца обичат да карат дървени или метални колела за балансиране. Защото за тях това е просто още един начин за игра, а за родителите – средство, с което детето им да бъде по-активно и по-често навън.

Разгледайте предложенията ни за колела за баланс и не пропускайте да подарите и детска каска в комплект.

Velocafe.bg
  • В детството ни освен, че нямаше колела за балансиране, но и не носихме каски. Не си спомням даже да съм виждал някой възрастен да кара с каска, най-много да видя такъв в списание Паралели.

    Има едни навици и представи в поколението 76′ – 84′, които трудно могат да се преборят, но вече се виждат големи „цепнатини“ и повечето прозряват за полезните качества на баланс колелата, както и какъв смисъл има едно 2-3 годишно дете да носи каска, докато кара колело или тротинетка.

Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори