Забравете за старите чинове: Въртенето на педали помага в ученето на децата

Малките, тесни и неудобни чинове са до болка познати на всеки, преминал през българската образователна система. На други места обаче вече са оставили въпросните чинове в миналото и са ги заменили със специални бюра, наречени KidsFit, които са за двама, а особеността е, че са нещо като велоергометри и така децата въртят педали докато учат.

Едно от местата, където въпросните иновативни чинове са въведени е начално училище в Арлингтън, Вирджиния (САЩ) като с тях са оборудвани специални класни стаи за деца, които имат проблеми с концентрацията.

А причината е проста – въртенето на педалите прави децата по-фокусирани върху ученето.

Чиновете KidsFit могат да бъдат открити на доста места из САЩ, а ползата от тях се споделя директно от учителите.

„Повечето от това, което чуваме, идва директно от учителите. Има редица експерти, които споделят всички технически причини защо движението в класната стая работи за подобряване на ученето, но да го чуем от щастлив учител носи голямо удовлетворение“, споделя Лоуъл Лийз.

Чиновете с педали са нова идея, която позволява на детето да се движи без да разсейва останалите. „В миналото, когато учителят ти кажеше да стоиш мирен, спреш да нервничиш и да направиш задачата, просто това бе начинът, по който всички го правехме. Това, което учителят трябваше да казва, е ‘Хайде всички да станем, да се раздвижим и да разрешим този проблем.’ Изследването показва, че движението в класната стая подобрява когнитивното учене.“

От компанията освен това са категорични в извода от направените изследвания, който е, че колоезденето помага на мозъка и най-вече на вземането на решения. За децата, имащи проблеми с концентрацията, колоезденето подпомага постигането на хормонален баланс между мозъка и тялото, което регулира още настроението и поведението.

„Постоянно чуваме от учители, които имат чиновете в техните класни стаи, че техните деца внимават повече и те могат да ги обучават по-дълго с по-малко разсейвания. Заключението на учителите е, че когато децата се движат, те учат и възприемат информацията по-ефективно.“

Вижте как работят чиновете с педали!

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори