Световно първенство на писта, ден 5: Требъл за Первис и Фогел

 

Франсоа Первис и Кристина Фогел се превърнаха в големите герои на Световното първенство в Кали, Колумбия. В последния пети ден на надпреварата, французинът и германката завоюваха третите си златни медали от шампионата. Бяха определени и още два световни шампиона – Сара Хамър в омниум при жените и Испания в отборната надпревара „мадисън“.

Спринт (мъже)

Франсоа Первис успя! Французинът спази заканата си и спечели три златни медала от Кали. Первис влезе в историята с безпрецедентна доминация в спринтовите дисциплини. Той бе най-бърз в квалификациите в спринта и стигна до финала непобеден. Всъщност той не загуби нито веднъж в Колумбия, а на финала бе по-бърз и в двете серии от защитаващия титлата си Щефан Бьотлихер (Германия). Преди това руснакът Денис Дмитриев завоюва бронза.

Кейрин (жени)

Подобно на Первис, требъл от световни титли направи и германката Кристина Фогел, която в последния ден на шампионата триумфира в кейрин, а преди това бе спечелила индивидуалния и отборния спринт. Във финала Фогел успя да се справи със съпротивата на австралийката Ана Мерес (+ 0.085), която е жената с най-много медали от световни първенства – 22. Британката Ребека Джеймс (+0.140) взе бронза.

Омниум (жени)

Американката Сара Хамър се реваншира за изгубената титла в преследването по най-добрия начин – с първо място в омниум. Хамър бе втора в „летящата обиколка“, след което спечели състезанието по точки, елиминациите и преследването, а за финал завърши пета в скрач и четвърта на 500 метра. Така 30-годишната американка запази световната си титла с 14 точки. Подиумът бе същият като този от Минск преди година. Втора е Лора Трот (Великобритания) с 20 точки, а трета – австралийката Анет Едмъндсън с 24.

Мадисън (отборно състезание)

Испанците Давид Мунтанер и Алберт Торес се превърната в последните шампиони от Кали. Двамата спечелиха отборната надпревара „мадисън“ по особено драматичен начин. Няколко минути след финала съдиите наблюдаваха повторения от състезанието, за да определят шампиона. Белгийците Яспер де Буйст и Кени Де Кетеле мислеха, че са първи и дори дадоха интервю в ролята на световни шампиони. Те обаче в крайна сметка бяха оставени на пето място, а испанците завоюваха златните медали с 18 точки. Чехите Мартин Блаха и Войчех Хачешки са втори с 12 точки, а бронзът е за Швейцария в лицето на Щефан Кюнг и Тери Шир със 7 точки.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори