Четири начина, по които смущавате работата на веригата си

Демонстрирайте повече загриженост за задвижването на велосипеда си като избягвате тези простички грешки

Веригата може да не е най-лъскавата част от колелото ви, но без нея сте за никъде. Демонстрирайте уважение към частите на колелото, които ви помагат да променяте скоростите.

Ето и четири начина, по които тормозите веригата си и как да ги избягвате.

Не я почиствате

Чистата верига не само ще се движи по-добре и ще издържи по-дълго, но и няма да пука и дрънчи и няма да ви дразни по време на каране.

Ето какво да направите: Първо нанесете обезмаслител по цялата дължина на веригата като придвижвате с превъртане. Използвайте стара четка за зъби, за да отстраните цялата насложена мръсотия. Внимателно отмийте обезмаслителя с вода и оставете веригата да изсъхне за 5-10 минути.

Не я смазвате

След като веригата ви е почистена, трябва да я смажете, за да гарантирате гладкото ѝ движение. Нанесете тънък слой масло по ваш избор (ТУК можете да се ориентирате как се избира масло) от всяка страна на веригата. След това превъртете назад няколко пъти, за да разнесете маслото по всички връзки и след това забършете с парцалче веригата и касетата, за да отстраните излишното. За по-подробни насоки вижте това видео (линк)

Чакате твърде дълго преди да я смените

Когато веригата ви се износи тя започва да износва и зъбците на венеца и касетата. Ако зъбците изглеждат като зъбите на акула вече е твърде късно и следва да смените не само веригата, но и венеца, и касетата. За да не се случва това, следете износването на веригата ви и я подменете преди звената на веригата да са започнали да се заоблят. Стандартна препоръка е веригата да се сменя на около 3000 км, но това не е твърдо правило. Скоростта на износване зависи от различни фактори, включително теглото на колоездача, стила на каране, типа трасе и др. Най-добрия начин за редовна проверка е измерване с 30-сантиметрова линийка, колкото е нормалното разстояние от центъра до първата линия. Ако има промяна с повече от 15 милиметра – време е за смяна.

Не подменяте износен венец или касета

Правилото за редовната смяна на веригата важи и за другите компоненти на задвижващата система., така че да не износват веригата. Лесно може да се установи кога са за смяна, тъй като зъбците ще започнат да изглеждат заоблени, а веригата ви ще започне да пропуска предавки. Ако сменяте венец, не оставяйте старата верига – сменете и нея. Ето и как да сменяте и поставяте касета.

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори