Въздушна възглавница измества каската като защита за велосипедиста

Когато от Hovding показаха първите снимки на предпазващата система от въздушни възглавници, която да замести каските, широката публика я прие като някаква шега или налудничава мечта на някой учен. Първата снимка на проекта им показа манекен, облечен на първата снимка в голям шал, а на следващата с надуваема каска.

Hovding е създадена от две жени, които разполагат с начален капитал в размер на 13 милиона долара и подкрепата на много видни учени и математици, за да развиват тази система. Фирмата е със седалище в Швеция, което е и гаранция за тяхната култура по отношение на безопасността.

Въздушната възглавница е пълна с газ, който я изпълва за 0,1 секунди на базата на датчици за движение. Ползата е, че не само замества каската, но и е по-безопасна от нея, тъй като:

– Разсейва силата на удар по-добре;

– Защитава долната част на главата;

– Не усуква врата, защото главата не е привързана към каска;

– Подкрепя шията с яка, когато се напълва с въздух при нужда.

Това е изключително сериозен продукт от Швеция и създателите му твърдят, че предлага по-добра защита от стандартна каска. Цена на системата е 450 евро и тежи около 750 грама.

Тестове на продукта може да видите тук: 

Засега продуктът се използва в държавите от Скандинавския полуостров и е на път да влезе в останалата част от Европа и Япония. В някои страни обаче, като САЩ например, няма да се появи на пазара скоро, защото пазарът за каски и продукти, свързани с безопасността, е под сериозен лицензионен и съдебен контрол.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори