И във Франция ще плащат на хората, които карат колело до работа

Във Франция започват шестмесечен експеримент, в който ще се плаща на служителите, които ходят на работа с велосипеди. По този начин френското правителство има за цел да стимулира гражданите да използват колело, което както всяко дете знае – ще подобри здравето на хората, ще намали замърсяването на въздуха и потреблението на изкопаеми горива.

Преди време ви информирахме за подобна практика в Холандия и Белгия, а различни инициативи като намаляване на данъците, плащане на изминат километър и финансова подкрепа за купуване на велосипед има също в Дания, Германия и Великобритания.

Във Франция около 20 компании и институции с персонал от общо 10 хиляди души, се споразумяха да плащат на своите служители по 25 евро цента на всеки изминат километър до работното място.

Министърът на транспорта в страната Фредерик Кувилие съобщи, че ако резултатите от теста са обещаващи, ще бъде проведен втори експеримент с по-голяма група от хора.

От министерството се надяват, че инициативата ще повиши карането на велосипед до работа с 50%, тъй като в момента едва 2.4 процента от хората използват велосипеда за стигане до своя офис.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори