Vuelta a Espana започна с победа на Astana в отборния часовник

Vuelta a Espana започна с изненадващо вълнуващ първи етап! Амбициите на Винченцо Нибали да стане първият колоездач след Алберто Контадор през 2008-а, който да спечели Джирото и Вуелтата в една и съща година, получиха страхотен старт, след като неговият отбор Astana постигна впечатляваща победа в отборния часовник.

Нибали финишира на второ място зад съотборника си Янес Брайкович, който ще носи червената фланелка на лидер в неделния втори етап.

Откриващият етап в Испания е дълъг едва 27 километра и в миналите години нямаше почти никаква роля за класирането. Сега обаче страхотното представяне на Astana направи така, че Нибали да стартира състезанието с прекрасен аванс пред основните си конкуренти за първото място.

Astana измина разстоянието за 29:59 минути, с 10 секунди пред RadioShack Leopard и с 16 пред Omega Pharma-Quickstep.

За Нибали обаче по-важното е, че най-близките от основните му конкуренти са Ригоберто Уран и Серхио Хенао, чийто отбор Sky остана втори на 22 секунди изоставане. На 29 секунди зад Нибали на старта на втория етап ще бъде Алехандро Валверде (Movistar, които завършиха на пето място), а на цели 58 секунди е Хоакин Родригес (Katusha, на 12-о място).

Astana имаха предимството да започнат етапа последни и по този начин да знаят времената на останалите отбори. От отбора на Нибали обаче проведоха много мъдро етапа и завършиха с шестима колоездача. Освен Брайкович и Нибали, това са Паоло Тиралонго, Якоб Фуглсанг, Андрий Гривко и Танел Кангерт.

„Чувствах болка, но това е болка, която искаш. За първи път тази година се чувствах наистина добре“, заяви лидерът Брайкович, който обаче потвърди, че отборът ще работи за Нибали на Вуелтата. „Той е фаворит номер 1 и ще го подкрепям по най-добрия начин. Ще нося тази фланелка утре (неделя), но ще му я дам скоро и се надявам, че той ще я носи през целия път до Мадрид.“

94bb46e07726e50d3527c0f0e112d675

„Това бе страхотен отборен часовник, въпреки че има дълъг път до Мадрид“, сподели пък след края на състезанието Нибали.

В неделя предстои вторият етап – 176.8 км от Понтеведра до Алто До Монт Да Гроба.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори