Кинг триумфира сред бегълците в четвъртия етап, Квятковски остава в червено

Бен Кинг (Dimension Data) стигна до своята първа Гранд тур победа след успех от откъснала се група в четвъртия етап на Vuelta a Espana. В последните метри Кинг изпревари своя колега в откъсването Никита Сталнов от Astana. Михал Квятковски (Sky) пък запази червената фланелка, въпреки атаки на Саймън Йейтс (Mitchelton-Scott) и Емауел Бухман (Bora-Hansgrohe), които взеха ценни секунди в генералното класиране.

Изкачването от първа категория, с което етапът завърши, очаквано доведе до много интересно състезание. Всъщност то бе разделено на две. Кинг и останалите бегълци се бореха за етапния успех, а фаворитите се атакуваха един друг с мисъл за класирането.

Авансът на откъсналата се група на моменти достигаше до 10 минути и в голяма част от деня Кинг дори бе виртуалният лидер в класирането. Това продължи дори до началото на последното изкачване Пуерто де Алфасар. В този момент заедно с Кинг и Сталнов бе и Йейе Валайс (Lotto Soudal), който обаче не издържа на темпото.

Във финалните километри Кинг видимо се ядосваше от нежеланието на Сталнов да дава смени, а това помогна на Пиер Роланд (EF-Drapac) да се доближи доста до тях двамата. Пасивът на французина вървеше в граници 15-30 секунди, а преди последните няколкостотин метра той дори ги настигна.

Точно в този момент обаче Кинг започна своя спринт и Ролан вече нямаше сили. Сталнов също не можеше да се мери с колоездача на Dimenstion Data и финишира зад него, а Роланд дойде на 13 секунди зад тях.

Пасивът на Кинг спрямо Квятковски в началото на деня бе 4:33 минути, така че шансове за обличане на червената фланелка действително имаше. LottoNL-Jumbo обаче бе отборът, който до голяма степен се погрижи за запазване на фланелката на поляка с бясно темпо по финалното изкачване. Групата бе водена от големия талант Сеп Къс, който преди седмици спечели Обиколката на Юта.

Малко под 4 км преди финала Саймън Йейтс ясно демонстрира големите си амбиции във Вуелтата като ускори. Валверде опита да отговори, но не бе способен, а единственият, който тръгна след британеца бе Бухман.

Йейтс пресече финала осми на 2:48 минути зад Кинг, а германецът бе плътно зад него.

В последните метри Мигел Анхел Лопес (Astana) ускори за десето място на 3:07, а на 3:15 пристигнаха групата на Квятковски заедно с Тибо Пино, Наиро Кинтана, Стивън Краусвайк, Вилко Келдерман и Фабио Ару.

В класирането Квятковски води със 7 секунди на Бухман. Йейтс е трети на 10, а Валверде 4-и на 12. Келдермен е 5-и на 25.

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори