В последния момент: Фабио Ару си осигури триумфа във Vuelta a Espana 2015

Рубен Плаза спечели предпоследния етап след уникално самостоятелно каране

Рубен Плаза (Lampred-Merida) спечели 20-ия етап на Vuelta a Espana с феноменално самостоятелно каране за 112 километра, но голямата новина бе друга.

Досегашният лидер и считан за почти сигурен победител във Вуелтата Том Думолен (Giant-Alpecin) се провали звучно в на практика последния етап, от който зависеше нещо. Фабио Ару и съотборници му от Astana успяха да се справят с холандеца, който изпадна от топ 3 на класирането.

Ару пък облече червената фланелка и последният етап само трябва да узакони най-големия триумф в кариерата му.

Ару започна етапа с 6 секунди зад Думолен в генералното класиране, но то се промени драматично. Така преди финалния етап до Мадрид Ару води класирането с 1:17 минути пред Хоаким Родригес (Katusha) и Рафал Майка (Tinkoff-Saxo) с 1:19. Думолен се смъкна до шестото място с пасив от 4:36 минути.

Ару и отборът му започнаха да атакуват Думолен на Моркуера, а на 2 километра от върха холандецът, който бе останал без съотборници, бе изръсен, а след като Алехандро Валверде вече бе изостанал, за останалите фаворити бе лесно бързо да се отдалечат от Думолен и в крайна сметка да гарантират триумфа на Ару.

Другият герой на деня Плаца бе част от откъснала се група, а на второто от четирите изкачвания за деня продължи напред сам. Авансът му не стана повече от 2 минути, но преследвачите му така и не успяха да го доближат и така след 112 километра самостоятелно каране Плаца спечели етапа пред Хосе Гонсалвес (Caja Rural) на 1:07 и Алесандро Де Марки (BMC) на 1:08.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори