Невидим спрей осветява колоездачите по тъмно

Една от най-големите опасности за колоездачите е тъмното време, тъй като тогава сме най-невидими за другите на пътя и съответно опасността от инцидент е най-голяма. Разбира се, за да избегнем това трябва да сме екипирани със светлини и светлоотразителни дрехи, но рискът някой шофьор да не ни обърне внимание си остава.

Любопитното е, че автомобилният концерн Volvo се опитва да реши този проблем като част от своята кампания за осигуряване на безопасност за пешеходци и колоездачи.

А решението на Volvo е така наречената Жива боя, чиято цел е да прави колоездачите максимално видими през нощта, благодарение на невидим спрей, който свети в ярко бяло под отражението на светлините на автомобилите.

За този проект от Volvo са работили заедно с рекламната агенция Grey London и шведския старт-ъп Albedo100.

Задачата на колоездачите е единствено да пръснат спрея по своите дрехи, велосипед и каска, за да бъдат максимално видими за шофьорите, които със сигурност няма как да не обърнат внимание на ярко белия цвят в тъмнината. Спреят може да се използва и от пешеходци като може да се пръска върху всичко – дрехи, обувки, чанти.

Боята е прозрачна и поне според създателите, безвредна за вас и вашите дрехи, като няма разлика в усещането на материята след пръскането на спрея. Освен това боята запазва ефекта си до една седмица след нанасянето ѝ.

Цялата кампания на Volvo обещава, че благодарение на всички подобрения, след 2020 година нито един човек няма да бъде сериозно ранен или убит от автомобил на Volvo.

За начало на експеримента с „живия“ спрей, от компанията са раздали безплатни спрейове на 6 вело магазина в Англия, а ако продуктът бъде приет добре, то от Volvo планират да го пуснат и на международния пазар.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори