Родригес е шампион в Каталуня, Вестра с победа в последния етап

Хоаким Родригес (Katusha) спечели Обиколката на Каталуня 2014, след като в последния седми етап по улиците на Барселона с финални осем обиколки в парка Монджуик запази лидерската си позиция в генералното класиране. По този начин Пурито спечели за втори път престижното състезание в Каталуня, а това бе и негова първа генерална победа след Обиколката на Бургос през 2011.

Последният етап иначе бе спечелен от холандеца Лиеуве Вестра (Astana), който се оказа най-добър от ранно откъснала се група от 13 колоездачи. Част от тях успяха да задържат аванс пред основната група и да решат спора помежду си като Вестра направи решителна атака в 4-ата от осемте обиколки на Монджуик, правейки сериозен аванс пред конкурентите си. Маркус Бургхард (BMC) финишира втори на 1:22 минути, заедно с третия Томас Воклер (Europcar).

Вниманието обаче логично бе насочено към Родригес, който започна етапа с крехката преднина от 4 секунди пред Алберто Контадор (Tinkoff-Saxo) и куп колоездачи в рамките на 1 минута.

34-годишният испанец обаче се справи с атаките на своите конкуренти и с тежкото време, за да триумфира в състезанието. Най-тежки бяха обиколките в Монджуик, където Контадор опита атака, но Родригес и третият Ван Гардерен бързо отговориха. В крайна сметка Пурито удържа фронта и така заслужено стигна до успеха. Крис Фрум (Sky) катастрофира след 60 километра, но успя да продължи и в крайна сметка да завърши в основната група, така че да запази шестото място в генералното класиране. Топ 3 пък допълниха Контадор и Ван Гардерен.

Стеф Клемен (Belkin) запази фланелката за най-добър катерач, Михел Кох (Cannondale) е най-добрият спринтьор, а в отборното класиране на първо място е Garmin Sharp.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори