Лидерите в Каталуня си почиваха в шестия етап, Клемен взе победата

 

Стеф Клемен (Belkin) постигна първа победа за последните 3 години, след като финишира пръв в шестия етап на Обиколката на Каталуня, атакувайки успешно в последните километри от група от девет колоездачи, които така и не бяха прихванати от основната група.

В класически преходен етап, фаворитите бяха решили да карат спокойно и да пазят силите си за неделния финален етап, в който ще имат далеч повече трудности по трасето в парк Монджуик в Барселона.

Поради тази причина големите имена прекараха деня спокойно в основната група и позволиха на откъсналата се група от девет колоездачи да реши изхода на етапа помежду си. В тази група нямаше и никакви претенденти за генералното класиране, което допълнително успокои останалите колоездачи.

Така в спора за първото място бяха Питер Сери, Клемен, който води класирането при катерачите, Деймиън Хоусън, Пиер Ролан, Йенс Фойгт, Антонио Пиедра, Марек Руткиевич, Руди Молар и Нико Сийменс.

Деветимата се атакуваха постоянно, но офанзивата на Клемен се оказа победната. 2 километра преди финала той се откъсна от останалите със страхотна бързина и бързо направи разлика, така че да успее да завърши първи. Зад него Руди Молан (Cofidis) взе второто място пред Питер Сери (Omega Pharma-QuickStep).

Всички фаворити в генералното класиране завършиха спокойно в основната група и така запазиха разликите помежду си. Последният етап в неделя е кратък, но доста коварен, включващ осем обиколки в хълмистия парк Моджуик. Хоаким Родригес води с 4 секунди пред Алберто Контадор и със 7 пред Тиджей ван Гардерен. Наиро Кинтана е пети на 10 секунди, а Крис Фрум шести на 17.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори