Каталуня: Пурито първи в гросмайсторска битка в първия планински етап

 

Първият планински етап и общо трети в Обиколката на Каталуня предложи очаквания драматизъм и интрига. Хоаким Родригес (Katusha) в крайна сметка спечели оформилата се гросмайсторска битка в последните няколкостотин метра, оставяйки зад себе си Алберто Контадор (Tinkoff-Saxo) и Наиро Кинтана (Movistar). Топ 5 допълниха други големи имена. Четвърти е Тиджей ван Гардерен (BMC), а зад него е шампионът от Тур дьо Франс Крис Фрум (Sky).

По този начин Родригес се изкачи на лидерската позиция в генералното класиране, смъквайки от нея победителя от първите два етапа Лука Мезгец (Giant-Shimano). Контадор е втори на 5 секунди, следван от Кинтана на 9.

Още в началото на състезателния ден група от шестима колоездачи се изстреляха пред останалите като авансът им в един момент достигна до 9:30 минути при оставащи 35 км.

Фаворитите обаче не позволиха изненада и настигнаха откъсналите се няколко километра преди финала. Оттам започна борба за челните места, а при влизането в последния километър, 40 колоездачи бяха в лидерската група. Битката обаче се получи между едни от най-добрите колоездачи в миналогодишния Тур.

Именно с атака, наподобяваща тези от Тур дьо Франс 2013, Крис Фрум се откъсна от останалите. Но все пак ситуацията този път бе различна, завръщащият се от контузия британец нямаше достатъчно сили и не успя да издържи. Атаката му бе неутрализирана първо от Родригес, а след това и от Контадор и Кинтана.

970983_623039634418476_1043006218_n

В този момент Пурито на свой ред отпраши бързо отляво на пътя, а скоростта му бе непосилна дори за Контадор, който опита да го настигне, но безуспешно.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори