Внимавайте за черен лед по пътищата!

Автор: Тодор Попов

Януари и февруари са месеците, когато зимата най-активно проявява своите набези. По това време на годината по пътищата е характерен един много коварен феномен, наречен черен лед.

Той се получава при разлика между температурите на въздуха и на пътната настилка. При това пътят се покрива с тънък пласт лед, който е на практика невидим. Човек остава с впечатлението, че пътят е леко влажен, а той е всъщност заледен и ни изненадва, когато не го очакваме. И превозното ни средство, каквото и да е то, се превръща в шейна.

Ако сме с любимото си колело, знаем какво може да стане, когато попаднем в капана на черния лед. И все пак можем да избегнем неприятното търкаляне по земята, ако спазваме някои от препоръките, дадени по-долу.

Ето и някои от тях:

1. Сложете си подходящи гуми и ги напомпайте на минимално ниско налягане! Най-подходящи за такива условия са шипованите гуми!

2. Съсредоточете вниманието си върху пътя, докато карате! Ако се вълнувате или се нервирате, подхлъзването и евентуално падането са почти неизбежни.

3. Не се засилвайте! Карайте колкото може по-бавно – на най-ниска предавка!

4. Препоръчително е да не се сменят предавките! Помнете, че при най-ниска предавка велосипедът е „най-мощен“. Не усилвайте честотата на въртене на педалите! Ако рязко усилите скоростта на въртене, има вероятност задното колело да забоксува и задницата да поднесе. Дръжте здраво кормилото и не правете резки движения с него!

5. Ако се спускате по надолнище, натискайте спирачките възможно най-леко – колкото да забавите скоростта! В противен случай, ако задействате грубо или рязко спирачките, подхлъзването на гумите и особено на предната, и падането са неизбежни. Въобще, при карането на велосипед при такива условия не трябва да се допуска подхлъзване на предната гума. Обикновено при подхлъзване на предната гума кормилото неволно се извърта наляво или надясно и падането може да бъде с много неприятни последици за велосипедиста. При подхлъзване на предна гума велосипедистите почти винаги закъсняват с реакциите си.

6.Ако се изкачвате, дръжте здраво кормилото и въртете педалите с постоянна скорост!

7. Ако се налага да завиете, пак с внимателни действия задействайте спирачките, намалете скоростта и бавно въртейки педалите внимателно извъртете кормилото!

Гост автор
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори