04.04.2015 – Велоизлет Божурище-Златуша-Брезник-Сливница-София

Нашите приятели от сдружение „Вело разходка“ организират едно много приятно събитие тази събота, 04.04.2015 г. – велоизлет по маршрута Божурище-Златуша-Брезник-Сливница-София. Всеки ентусиаст, който смята, че ще се справи с предизвикателството, е добре дошъл в 08:30ч. пред ез. Ариана, като тръгването е планувано за 09:00 ч.

По характера си велоизлетът представлява социално мероприятие със спортен дух, което има за цел да мотивира участници, като изминават по-дълги разстояния с колело. Събитието е с организационен характер, а участието – напълно безплатно за всеки. Силно препоръчително всеки да притежава каска, резервна гума, пособия за ремонт и светлоотразителна жилетка.

Разстоянието на велоизлета е от приблизително 100 km. с обща денивелация от около 1000 m., а степента му на трудност – V-та (Кошмар. Изисква форма за продължителна, високоинтензивна издръжливост.“)

Декларация за участие: http://velorazhodka.org/docs/Декларация.pdf 

Контакти:
http://velorazhodka.org/
info@velorazhodka.org
Моб: 0889414471

Предлагаме ви описанието на маршрута, изготвено от сдружението:

Карайки по този маршрут, ще се насладите на красотата на планината Вискяр. Преобладават баирчетата, но усилията си струват заради чудните гледки, които се разкриват. Първото изкачване е от с. Гурмазово до с. Пожарево (около 9 км). Следва спускане през с. Росомандо с. Златуша (около 5 км) и пак баирче нагоре до малко преди село Бабица (около 8 км), което е последното преди Брезник. До града се стига след 6-километрово диво спускане право към ресторантчето, в което ще презаредим силите. Отпочинали потегляме нагоре през с. Арзан до с. Ракита. Следва участък с доста лош асфалт (около 15 км), който започва малко преди с. Ракита. След няколко скакалки стигаме до с. Гургулят, където посещаваме Пантеона, построен в памет на загиналите в битката при Гургулят, Следва спускане през с. Гълъбовци до Сливница. Има опция да се избегне натовареното движение по Е80, като се мине по павиран паралелен път, на места с дупки (6 км), след което се включваме към главния, водещ до София. 

GPS карта с профил: http://www.strava.com/routes/1330182

Особености: Маршрутът е подходящ предимно за планински велосипеди заради участъците с лоша настилка, но въпреки това с повече внимание се минава и от участници с шосейни велосипеди. От София до Божурище, както и от Сливница до София, караме по международен път, който е с целогодишно натоварено движение. Изисква се повишена концентрация. Каската е силно насърчителна, а светлините и светлоотразителната жилетка – задължителни по ЗДвП.

Допълнителна информация за събитието можете да откриете на Фейсбук страницата на събитието и в интернет страницата на Сдружение „Вело разходка“

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори