Велосипедистите в Австралия спечелиха битката за единия метър

 

Властите в Куинсленд, Австралия приеха закон, който задължава спазването на дистанция при изпреварването на велосипедисти. От 1 януари 2014 година, шофьорите на автомобили ще бъдат задължени да спазват дистанция от най-малко един метър, докато изпреварват колоездач, когато пътуват със скорост под 60 км/ч, и съответно метър и половина, когато пътуват по-бързо.

Досега в повечето щати на Австралия спазването на дистанция при изпреварване беше само препоръчително, но не и задължително и подлежащо на санкция.

Приемането на този закон не е изненада, а е резултат от дълга борба на велосипедистите. Последната искра на тяхното нетърпение запали един инцидент, станал преди два месеца. Тогава камион блъсна младия талантлив цигулар Ричард Полет именно при такова изпреварване. Съдът не намери законова опора, на която да постанови осъдително решение, именно във връзка с препоръчителния характер на правилото за спазване на дистанция при изпреварване.

След много граждански инициативи, подписки и натиск от неправителствения сектор, законът вече е факт, а ние се надяваме и много други държави да последват примера на властите в Куинсленд. А дали шофьорите ще спазват това правило? Глобата с максимален размер от 4400 долара и загубата на 8 контролни точки може би ще успее да ги стимулира в тази насока. Ще следим развитието на случаите там и се надяваме добрата практика да бъде възприета и у нас един ден.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори