Велоеволюция припомни партийните вело-обещания за София

Сдружение „Велоеволюция“ изпрати отворено писмо до новоизбраните, вече встъпили в длъжност, общински съветници.

В писмото от организацията припомнят общото между поетите велосипедни ангажименти в партийните политически програми, с поздрав и очакване за съвместна продуктивна работа на съветниците.

Накратко ето общото в техните предизборни обещания за велосипеден транспорт за София of 2019 г.:

 • система за обществени велосипеди под наем
 • повече велосипедни алеи свързани в мрежа (предвидени в отделните политически програми между 100 и 200 км нови велоалеи)

 • повече велосипедни паркинги
 • велосипедни връзки между кварталите, парковете и извън града
 • вело-автобуси за достъп и отдих в планините и софийските околности

Ето и подробности от „Велоеволюция“:

Уважаеми столични общински съветници,

Сдружение “Велоеволюция” ви поздравява за спечеленото доверие на софийските избиратели на местни избори 2015 г.

В навечерието на изборите Велоеволюция се запозна обстойно с политическите програми на партиите, чиито кандидати, настоящи избрани общински съветници, сте вие. Щастливи сме да отбележим, че темите свързани с велосипеден транспорт присъстват във всички програми. В същото време сме длъжни да споделим наблюдението си, че в много малко от тях си личи обстоен анализ и обосновка на предложените велосипедни мерки. Констатация от прегледа на предизборните програми е и факта, че на велосипедния транспорт все още не се обръща внимание като възможна комплексна мярка за справяне с проблемите на замърсяването на въздуха, причиняващи преждевременна смъртност; стресиращите задръствания отнемащи много време и средства на гражданите; проблемите с автомобилното паркиране заемащо публични пространства; уседналия начин на живот със здравните му последици; пътната безопасност.

В политическите програми на вашите партии ние забелязахме, че предложените от всички велосипедните мерки съвпадат в следните направления:

 • система за обществени велосипеди под наем

 • повече велосипедни алеи свързани в мрежа (предвидени в отделните политически програми между 100 и 200 км нови велоалеи)

 • повече велосипедни паркинги

 • велосипедни връзки между кварталите, парковете и извън града

 • вело-автобуси за достъп и отдих в планините и софийските околности

Намираме това съвпадение за изключително обещаващо и задължаващо ангажираните общински съветници да работят съвместно. Очакваме, че щом е налице политическа заявка в обща посока, то през есента на 2019 година трябва да видим конкретните резултати и да можем да ползваме обещаните велосипедни придобивки.

Сдружение “Велоеволюция” препоръчва като начало на общата работа:

 • да бъде създадена работна група със същите цели;

 • да бъде направен обективен анализ на работата на администрацията, качеството и ефективността на изпълнените велосипедни мерки;

 • да се обърне внимание и да се предвидят мерки за подобряване на координацията и взаимодействието по велосипедни въпроси между отговорните общински дирекции и предприятия, вкл. и ЦГМ ЕАД;

 • да се актуализира, подложи на обществено обсъждане и приеме План за развитие на велосипедния транспорт в София (готов, но непроцедиран документ!);

 • да се работи за определянето, приоритизирането и финансирането на общите велосипедни мерки от предизборните програми – велосипедна мрежа, обществени велосипеди под наем, вело-паркинги и велосипеден отдих.


Наясно сме, че на политическите програми от местни избори 2015 им липсва много съдържание, подробности и обосновка, поради което не можем да коментираме реалистичността на всяко отделно политическо обещание. Но ние все пак очакваме от вас обещанията ви да бъдат изпълнени, като вашата работа в Столичния общински съвет доведе до конкретни и измерими, качествени и ефективни велосипедни придобивки за София.

В следващите години ние от Велоеволюция оставаме на разположение за подпомагане на работата на общинския съвет. Ще продължаваме също публично да следим и коментираме вашата работа и да изискваме и предлагаме истински добра велоинфраструктура като комплексна мярка за някои от градските предизвикателства.

16.11.2015 г. С уважение,

Иво Делин

председател на УС

сдружение „Велоеволюция“

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори