Как бързо и лесно да си направим медицинска велоаптечка (видео)

От рубриката със съвети на Велоклуб БИЦИКЛЕТ

На всеки се е случвало да се удари, ожули или да получи някаква рана докато кара велосипед в планината или по пътя. Затова е полезно в нас винаги да имаме медицински материали за първа помощ.

Какво e важно да имаме в своята велоаптечка:

Стерилни марли – различни размери;

бинт;

ластичен бинт;

лейкопласт;

Тези материали ще ни послужат да си направим превръзка. А как да я направите най-добре може да научите от курсовете по първа помощ на БЧК.

– различни видове и размери лепенки – за малките рани или за малки порезвания.

антисептична пудра (може да се ползва и от пудрата за детско (бебешко) пъпче); откритите рани (дори ожулванията) е задължително е да бъдат дезинфекцирани и най-лесно това стaва с антисептичната пудра. Освен това тя има и коагулиращ (съсирващ) ефект.

антибактериални мокри кърпички; при падане в гората, на пътя или където и да е, много често раната е замърсена, затова е препоръчително за първоначалното почистване да използвате антибактериалните мокри кърпички, тъй като с тях може най-лесно и бързо да се почисти около раната.

Необходимите неща слагате или в малка и удобна чантичка (калъф) или в плик, който може да бъде здраво завързан. Всички изброени по-горе материали тежат някъде около 200 гр. общо и няма да натежат дори и при по-дълъг преход с велосипеда.

Всичко това струва във всяка една аптека около 13 лева. Разбира се, може да си поръчате и по интернет. Има готови решения, които са някъде между 5 и 10 долара.

Допълнително, за по-голяма сигурност, вместо антисептична пудра или наред с нея, може да се използват и стандартните спирт, риванол и кислородна вода. Тъй като се продават в големи опаковки,и стават тежки за носене, е добре да се използват малки шишенца за стерилна урина. Те са със винт и се продават стерилни. Поради винта не би следвало да се разлеят, но винаги има риск от протичане или малко да ви натежат, за това аз лично предпочитам и препоръчвам да използвате пудрата

Какво още трябва да се предвиди:

Ако примерно имате проблеми с астма или алергия, задължително трябва да си вземете антиалергични средства или инхалатор.

Хубаво е да си носите едно-две хапчета аспирин с вас или някакви други лекарства ако желаете или са ви предписани.

Удобни и подходящи за карането в планината и гората са и лепенки против ухапвания от насекоми, които може да се намерят в аптеките.

Смятам за важно и направо задължително винаги да носите със себе си ножичка или по-скоро мултифункционален инструмент – тип швейцарско ножче. Този тип имат в себе си ножче и ножичка, която може да се използва при превръзката. Също така повечето от тези уреди разполагат с трион. Този трион, макар и малък, може да ни помогне да си отрежем клон, койтo да използваме като шина при превръзката, ако имаме съмнения, че крак или ръка са счупени или изкълчени.

Почти всеки от нас носи по една малка помпа в раницата си. Обикновено я ползва за напомпване на спаднали или спукани гуми, но тя прекрасно може да послужи и за шина при изкълчване или счупване. Чрез нея и бинтовете може да обездвижите засегнатия крайник, докато получите адекватна помощ или достигнете до медицински пункт.

Накратко, това са всички неща , които според мен биха ви влезнали в употреба в гората. А това, което ви пожелавам, е да карате безаварийно и винаги с удоволствие и усмивка на лице.

Тодор Грозданов

Велоклуб БИЦИКЛЕТ /www.biciclet.club/

*“Велоклуб Бициклет e неправителствена организация – сдружение на любители велосипедисти, които са си поставили за цел популяризирането на велосипеда като приятно, екологично и здравословно средство за прекарване на сводобното време. Запалени сме по велосипедните походи и туризъм и не пропускаме възможност да покараме в града или сред природата и да запалим още хора с това прекрасно хоби. Наричаме себе си „неделопедисти“, тъй като обичаме леките и приятни велоразходки от по 20-30 км., след което да спрем за „по бира“. Може да ни намерите и във Фейсбук – само напишете Велоклуб Бициклет.“

Велоклуб Бициклет

"Велоклуб Бициклет e неправителствена организация – сдружение на любители велосипедисти, които са си поставили за цел популяризирането на велосипеда като приятно, екологично и здравословно средство за прекарване на сводобното време. Запалени сме по велосипедните походи и туризъм и не пропускаме възможност да покараме в града или сред природата и да запалим още хора с това прекрасно хоби. Наричаме себе си "неделопедисти", тъй като обичаме леките и приятни велоразходки от по 20-30 км., след което да спрем за "по бира". Може да ни намерите и във Фейсбук – само напишете Велоклуб Бициклет."

Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори