Започва изграждането на нови велоалеи и паркинги във Варна

Както ви съобщихме преди няколко месеца (тук), Варна също започва да реализира своята политика за насърчаване на колоезденето и подобряване на инфраструктурата.

През февруари 2015 г. започва изграждането на пет велоалеи, които ще свързват западната и северната част на Варна с центъра, съобщава varna.utre.bg. Карта на проекта може да видите на следния линк.

Стратегията за насърчаване на колоезденето, залегнала в проекта на Интегриран градски транспорт, включва четири основни момента: изграждане на нови велоалеи и съоръжения за паркиране, информационна кампания за насърчаване на колоезденето и схема за отдаване на велосипеди под наем. Първите три от тях ще бъдат изпълнени в рамките на проекта с европейско финансиране, а общината поема ангажимента да въведе услуга за отдаване на велосипеди под наем – чрез финансиране от общинския бюджет или чрез публично-частно партньорство.

Общата дължина на всички нови велосипедни алеи, които се предлагат за изграждане, е 16,344 км, а общата дължина на мрежата от велосипедни алеи във Варна със съществуващите такива ще достигне около 20 км. Далеч е все още от пловдивските 48 км., които се очаква да бъдат изградени (допълнителна информация – тук), но все пак се радваме да видим развитие и съревнование между градовете на тази основа. 

В допълнение към изградените нови велоалеи във Варна се предвижда поставянето на около петдесет съоръжения за паркиране на велосипеди, всяко с около десет места, които ще се ползват безплатно.

Предвидено е след изграждането на велоалеите и поставяне на съоръженията за паркиране, да се организира мащабна кампания, насочена към насърчаване на колоезденето в градска среда и повишаване на общественото внимание върху безопасността на велосипедистите.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори