„Вело Бургас“ ще си има и електровелосипед

“Първият електровелосипед пристига в Бургас до края на седмицата. Той е българско производство и ще бъде на разположение на бургазлии да го тестват“. Това каза вчера Андрей Рунчев, директор на ОП „Транспорт“, цитиран от faragency.bg.

По негови думи „Вело Бургас“ се развива и в тази връзка е предвидено пускане в експлоатация на електровелосипеди и прилежащи към тях електропаркоколонки. Първата такава колонка ще бъде изградена на Морска гара. Тя ще позволява електровелосипедът да се зарежда. „Идеята е към всяка велостоянка да се изгради и паркоколонка, но това на по-късен етап. Сега искаме да видим как ще бъде приет сред нашите съграждани електровелосипедът. Рунчев поясни, че тук става дума за подпомагане на движението с велосипеда, а не изцяло моторизирано придвижване.

Електровелосипедът е на стойност приблизително два пъти по-голяма от стандартния велосипед, с който разполага Община Бургас. Батерията и електромеханизмът изискват по-специфична поддръжка, като допълнителен разход влиза и електрозареждането, необходимият софтуер и изграждането на допълните електропаркоколонки към съществуващите велостанции за правилното експлоатиране на този вид услуга.

Предвид по-високото качество на услугата, чрез предоставяне и на електровелосипеди, включително съпътстващите я по-големи разходи за предоставянето й и цената за ползването на електровелосипед с велокарта за един час потребление към настоящия момент се очаква да бъде в размер на 2 лева.

Вижте още:
Нововъведения във велотранспорта на Бургас
Бургас модернизира своята система за отдаване на велосипеди

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори