Вежен – Юг

Назаем от hiperturshia.com

Автор на описанието на маршрута: Красимир Великов

Стара планина: разделя България на Северна и Южна. На запад се простира до реките Търговишки Тимок и Височица, а на изток, при нос Емине достига до Черно море. Най-високият връх на Стара планина е връх е Ботев – 2376 м. От планината извират реките Лом, Огоста, Янтра, Русенски Лом, Камчия.

Вежен- Юг: „След като два пъти полазвах Вежен от север реших, че е крайно време да го проверя и от юг. За щастие, идеята се оказа повече от добра, защото южният Балкан винаги ми е харесвал повече, открих бърз и лесен достъп до билото, а и спусканео (отново на юг) от върха се оказа приятна изненада.
Началото е от разклон на подбалканския път, като пред вас се разкрива красива и караема панорама, водеща право на север и нагоре. Бързо се набира височина (по прага Козница) и за 20-тина минути се озовавате пред една изоставена кошара с голяяяма чешма. След нея хващате пътеката на север и през живописна местност заобикаляте връх Дапково краище. Следва равната премка Говедарника, а после сте само вие и Вежен.
При добро темпо, можете да сте на върха за макс. 3-4 часа, което прави този маршрут много удобен и за други подобни в района.
След като ви издуха силният вятър горе и се натъкмите с протекции и каски, започва спускането. В началото сте по билото и технично се разминавате с камъни и туфи, а след това поемате на югоизток по една сръчна и доста бърза пътека. Тя следва зимната маркировка, която ще ви отведе чак на подбалканския път.
За мен пътеката беше много приятна изненада – предлага от всичко, като през цялото време силно ми напомняше на спускането към Рилски манастир (от х. Иван Вазов).“

Ниво: средно

За още интересни маршрути във Витоша и други планини, посетете http://www.hiperturshia.com/pismena-Routes+in+Bulgaria-29.html или прочетете другите ни статии в секция „Маршрути“.

* „ВЕЛОКАФЕ БГ“ ООД не носи отговорност за съдържанието, точността и коректността на описанието, gps-следата и състоянието на маршрута. Съветваме колоездачите да не надценяват уменията си и да избират подходящи за нивото им пътеки в планината. Ако имате някакви корекции или забележки по отношение на маршрута, нашишете го като коментар под статията или ни пишете на info@velocafe.bg

Гост автор
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори