Вежен Юг- х. Ехо- х. Козя стена- Чифлик

Назаем от hiperturshia.com

Автор на описанието на маршрута: Красимир Великов

Стара планина: разделя България на Северна и Южна. На запад се простира до реките Търговишки Тимок и Височица, а на изток, при нос Емине достига до Черно море. Най-високият връх на Стара планина е връх е Ботев – 2376 м. От планината извират реките Лом, Огоста, Янтра, Русенски Лом, Камчия.

Вежен Юг- х. Ехо- х. Козя стена- Чифлик: „Наясно съм, че за мнозина бутане и носене близо четири часа не е колоездене, но пък и знам, че всеки метър нагоре си заслужава усилието!
Класическото качване на Вежен е от север – описал съм го по-горе, но южното е много по-красиво.Мощна езда по ръба на Балкана, съпроводена от няколко шеметни спускания, подсичания и кратки избутвания – един от най-богатите маршрути, които съм карал.
Последното за деня побутване е преди хижа Козя стена, но не е нищо особено, с изключение на един участък в края. След като подминете табелата „Опасно …“, на следващото „кръстовище“ поемете нагоре, вляво. Така ще избегнете немалко „Мамата“!
Трудно е човек да повярва, че след целия този кеф, изпитан от началото на спускането от Вежен, тепърва предстои още… и то какво – спускането към Чифлик! Колкото и да сте изморени, теренът и скоростта бързо вдигат, като се започва каране, което трудно се забравя. Гората на северния склон е „правена“ като за МТБ – стръмно, технично, скоростно и надъхващо… и има мнооого!
Финалната серия с корените е достойна за всяко DH трасе.“

Ниво: минимум средно

Дължина:  24,65 км. Денивелация:  изкачване-  1,404 м, спускане- 1,632 м.

вежен-ехо-козя стена-чифлик

 

вежен-ехо-козя стена-чифлик профил

GPS:  http://www.gpsies.com/map.do?fileId=tlrtpyplljemrijx

За още интересни маршрути във Витоша и други планини, посетете http://www.hiperturshia.com/pismena-Routes+in+Bulgaria-29.html или прочетете другите ни статии в секция „Маршрути“.

* „ВЕЛОКАФЕ БГ“ ООД не носи отговорност за съдържанието, точността и коректността на описанието, gps-следата и състоянието на маршрута. Съветваме колоездачите да не надценяват уменията си и да избират подходящи за нивото им пътеки в планината. Ако имате някакви корекции или забележки по отношение на маршрута, нашишете го като коментар под статията или ни пишете на info@velocafe.bg

 

Гост автор
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори