Скандал: Вадят Tour de France от календара на Световния тур

Организаторите на Tour de France Amaury Sport Organisation (ASO) са на път да доведат до сериозен скандал в света на шосейното колоездене, след като обявиха, че ще свалят организираните от тях състезания от програмата на Световния тур през 2017.

Това е поредна стъпка в битката за надмощие между ASO и световната колоездачна федерация UCI. Двете организации са в конфликт заради евентуалните реформи в Световния тур, които трябва да бъдат въведени през 2017. ASO е организатор още на Vuelta a Espana, Париж-Ница, Париж-Рубе и Лиеж-Бастон-Лиеж, а всички тези състезания ще отпаднат от програмата на Световния тур. Позицията на ASO е ясна заплаха за ролята на Брайън Кууксън като президент на UCI и реформата, която той иска да осъществи.

Битката за власт ще раздели също и отбори, и други организатори на състезания. Френските отбори подкрепят ASO, докато RCS Sport, които организират Джирото, подкрепиха реформите.

А въпросните реформи включват раздаването на лицензи на отборите за тригодишен период, което би създало и по-затворена система. ASO обаче смята, че промените ще отслабят техните позиции като най-голям състезателен организатор.

От UCI побързаха да отговорят на заплаха на ASO и обявиха, че въпреки всичко са решени да осъществят своята реформа. Поне за сезон 2016 Tour de France остава част от Световния тур и така организаторите са задължени да поканят за участие всички отбори от Световния тур. Същото се отнася и за останалите големи състезания, организирани от ASO.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори