Роан Денис е световен шампион в часовника

Австралиецът Роан Денис смаза конкуренцията, за да триумфира в индивидуалното бягане по часовник на Световното първенство в Инсбрук.

Денис не се затрудни с тежкото трасе около австрийския курорт и на практика не срещна конкуренция от защитаващия титлата си от преди година Том Дюмолен. Холандецът все пак даде второто най-добро време на цели 1:12 минути зад Денис като изпревари с по-малко от секунда Виктор Кампенартс (Белгия), за когото остана бронзът.

Топ 10 пък допълниха Михал Квятковски, Нелсон Оливейра, Джонатан Кастровиехо, Тони Мартин, Патрик Бевин, Васил Кириенка и Мартин Мадсен.

Дългото 52,2 км трасе бе смесица от равнинна и бърза първа част и тежка втора с една сериозно изкачване, но Денис показа, че няма проблем на всякакъв терен. На първата междинна контрола след 16,6 км той водеше с 9 секунди на Дюмолен, а оттам насетне продължаваше да увеличава аванса си.

Както се очакваше, изкачването на Гранденвалд се оказа решаващо. На него Денис дори догони Кастровиехо, който бе стартирал 90 секунди преди него. На тази контрола той водеше с 1:01 пред Дюмолен и 1:12 пред Кампенартс и при оставащи 17 км бе ясно, че успехът е негов.

Австралиецът обаче продължи да кара с всички сили и дори се стигна дотам да застигне бившият световен шампион Васил Кириенка, стартирал на 3 минути преди него.

Средната скорост на Денис бе 49,6 км/ч и тя бе напълно достатъчно да му донесе големия успех след няколко години, в които малшансът го съпътстваше.

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори