Като в приказките: Валверде най-сетне е световен шампион!

Мечтата е изпълнена – след толкова много опити и шест световни медала, на 38 години Алехандро Валверде най-сетне е световен шампион! Испанецът постигна това след спиращ дъха финал на едно от най-тежките Световни първенство от години. По „изкачването на ада“ обаче Валверде успя да остане в челната група от само трима колоездачи и в крайна сметка в спринт изпревари Ромен Барде и Майкъл Уудс, които взеха съответно сребро и бронз. Том Дюмолен успя да стигне триото по спускането в последните километри, но нямаше сили за финалния спринт и така остана с празни ръце.

Валверде бе печелил всички големи еднодневни състезания, но на Световно първенство никога не бе стигал до първото място, въпреки шестте си медала – два сребърни и четири бронзови. Е, в на практика последния си шанс затова испанецът стигна до най-големия успех в своята кариера при своята победа №122.

Откъснала се група, чийто аванс в един момент бе над 17 минути, беляза деня, който включваше 9 изкачвания, включително бруталното последно.

Основната група все пак контролираше бегълците и ги настигне съвсем навреме, макар и високото темпо да отстрани рано-рано някои от фаворитите като братята Йейтс.

Съвсем очаквано, именно изкачването Хьотингер Хьол, дълго 3 км със среден наклон от 11,5%, реши състезанието.

Михаел Валгрен се откъсна с 30 секунди, но французите нямаха намерение да му позволят изненадата. „Петлите“ поеха контрол с Жулиан Алафилип, Тибо Пино и Барде, а с тях продължиха Уудс, Валверде и Джани Москон.

Канадецът атакува по най-тежките участъци на изкачването с наклон от 28%, а с него продължиха само Барде и Валверде. В типичното си собствено темпо Дюмолен все пак успя да ги застигне 2 км преди финала, но силите му останаха само за четвъртата позиция.

В последния километър изненадващо нямаше опити за атаки, но Валверде от първа позиция ускори и никой не успя да го изпревари до финалната линия.

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори