Какъв сезон! Думолен е световен шампион и в индивидуалния часовник

Том Думолен просто унижощи конкуренцията, за да се превърне в новия световен шампион в индивидуалното бягане по часовник на Световното първенство в Берген.

Примож Роглич (Словения) трябваше да се задоволи с второто място, а шампионът от Tour de France и Vuelta a Espana Крис Фрум (Великобритания) взе бронзовия медал.

Доминацията на Думолен обаче бе толкова голяма, че той почти настигна Фрум по заключителните метри на изкачването на планина Флойен, въпреки че британецът бе стартирал 90 секунди преди него.

Роглич също нямаше никакъв шанс да се противопостави на шампиона от Giro d’Italia като остана на 57 секунди зад него. Фрум пък даде време с 1:21 минути по-бавно от холандеца.

Португалецът Нелсон Оливейра прекара по-голяма част от състезанието като лидер след успешната смяна на велосипеди преди финалното изкачване. Той обаче трябваше да се примири с четвъртото място, на 1:28 зад Думолен и само на 7 секунди от третия Фрум.

Фрум определено имаше късмет да остане в тройката и поради факта, че Роън Денис катастрофира в хода на своето каране по трудното 31-километрово трасе. Иначе австралиецът бе единственият, който остана в рамките на 10 секунди от Думолен в първата половина на трасето.

Доминацията на Думолен бе такава, че той имаше 40 секунди спрямо Васил Кириенка (Беларус) още преди 3,4-километровото изкачване до финала. Холандецът бе и един от тези, които решиха да не сменят велосипедите си в подножието на Флойен като продължи с часовникарската си машина.

Единствено Роглич, който бе по-бърз с 5 секунди по изкачването, бе по-впечатляващ от Думолен в края, но крайният успех на холандеца не бе под съмнение в нито един момент.

Така Думолен вече е двукратен световен шампион в Берген, след като бе част и от тима на Team Sunweb в отборния часовник. Иначе той има бронз от Понферада преди три години и сребро от Олимпиадата в Рио през 2016.

Със спечелването и на Giro d’Italia, Думолен определено се радва на най-добрия си сезон и показа, че решението му да пропусне Вуелтата е било правилно.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори