UCI приключи разследването на Фрум, британецът е невинен

Международният колоездачен съюз UCI обяви, че е приключил антидопинговото разследване срещу Крис Фрум, само 5 дни преди старта на Tour de France.

Разследването бе поради факта, че в пробата на колоездача на Sky от Vuelta a Espana 2017 е открито двойно над допустимото количество салбутамол. Според UCI обаче този резултат не противоречи с нормите.

Разследването бе проведено в съдействие със световната антидопингова агенция WADA и на база на изводите, от UCI приключват случая.

Разследването протече доста по-продължително, отколкото бяха първоначалните очаквания и Фрум трябваше да премине през Giro d’Italia без да знае решението на UCI.

От международния колоездачен съюз обясниха, че проточването е било, тъй като са искали да бъдат сигурни, че Фрум ще получи справедлив процес.

„UCI предпочиташе да завърши с разследването по-рано през сезона, но трябваше да сме сигурни, че господин Фрум получава справедлив процес, както всеки друг колоездач, за да може да бъде взето правилното решение. След като получи позицията на WADA на 28 юни 2018, UCI подготви и публикува официално решение възможно най-бързо“, се казва в изявлението.

Фрум бе под угрозата да получи двугодишно наказание и да загуби своята титла от Вуелтата, ако бе намерен за виновен. Сега обаче всички успехи остават в неговия актив, а освен това британецът ще може без проблеми да стартира в Tour de France.

Самият колоездач и неговият отбор изразиха своето задоволство от решението в тяхна полза.

Velocafe.bg
  • Petar Spasov

    Деба измамниците на високо ниво. Два пъти над нормата , ама нямало проблем. За какво са тия норми тогава. За тия дето не могат да плащат ли?

Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори