Колоездачите на „Цар Симеон 1898“ ще карат на силния международен тур „Белград – Баня Лука – Класик“

Пловдивският колоездачен клуб „Цар Симеон 1898“ замина днес за Сърбия за участие в силния Международен тур на шосе „Белград – Баня Лука – Класик“, от категория 1.2.

Държавните ни отборни шампиони на шосе и на писта получиха персонална покана за това престижно състезание, което по традиция събира над 150 елитни колоездачи от 15 държави.

„Царистите“ тръгнаха с пълен отбор от 6 състезатели. След вътрешни контролни тестове главният треньор Петър Павлов реши място в тима да намерят младежките национали Николай Генов, Адриян Беев и Иван Алберт Ажи, ветеранът Христо Христов, новото попълнение Станислав Киров, както и капитанът и лидер на отбора – Пламен Димов.

Международен тур „Белград – Баня Лука – Класик“ е от категория 1.2. Той е ежегоден и тази година отново е включен в сръбската лига по колоездене на шосе от веригата „Делта тур“.

Първият етап е вечерен критериум в Белград , който не е валиден за генералното класиране.

Вторият и третият състезателен ден включват общи стартове съответно от 180 и 200 километра, като в двата етапа ще има отделни класирания като за две отделни състезания. Колоната тръгва от Белград към Модрич, Краловец и Баня Лука, като почти през целия първи състезателен ден ще върти на територията на Босна и Херцеговина.

В началото на пробега има няколко тежки височинни изкачвания, едното от които е на местния исторически връх Авала. Вторият етап минава през гранична историческа местност в Босна и Херцеговина, а дължината на трасето е 180 километра.

Третият състезателен ден включва общ старт в околностите на Баня Лука. Според регламента всеки един от етапите ще е самостоятелен за себе си и ще излъчва краен победител.

Резултатите само от втория и третия етап се зачитат за генералното класиране.
Конкуренцията на този старт от Сърбия до Босна и Херцеговина ще бъде много голяма. В тура ще се пуснат елитни бегачи от колоездачни сили като Италия, Белгия и Хърватска, Словения, Босна и Херцеговина, Сърбия, Македония и Албания.
„Този старт ще бъде на добро ниво, с участието на силни бегачи. Ние търсим повече стартове в началото на спортно-състезателния сезон и сигурно ще приемем поканата от сръбската федерация за това участие“, обясни Павлов. Победител в тура от Босна и Херцеговина в Сърбия по-миналата година стана словенецът Матей Старе, а втори бе сънародникът му Матея Гнезда. Третото място остана за италианеца Даниеле Калегарин.

Цветан Близнаков

Цецо е един от най-запалените шосейни колоездачи. Той използва всяка свободна минута, за да кара из пътищата на България, а през уикенда рядко ще го откриете в София. Голямата му страст са бреветите, като още в първата си година мина всички бреветни дистанции от 200 до 1200 км, а през 2015 изпълни една своя голяма мечта. Той участва в най-популярния бревет в света – Париж-Брест-Париж и в рамките на по-малко от 80 часа измина внушителните 1230 км. Цецо пише статии, с които има една-единствена цел – да запали колкото се може повече хора да карат колело и да осъзнаят, че всеки може да стигне до неговите постижения, нужни са само желание и любов към спорта.

Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори