Трима българи ще участват на Световното по шосейно колоездене

Трима български колоездачи ще вземат участие на Световното първенство по шосейно колоездене, което ще се проведе около норвежкия град Берген между 17 и 24 септември.

Става дума за трима от най-талантливите български колоездачи в лицето на Николай Генов, Петър Стоянов и Венцислав Венков. Важно е да се уточни, че всички те заминават за Норвегия със собствени средства и без финансиране от Българския колоездачен съюз.

При мъжете България няма квота за участие в общия старт, а най-вероятно няма да има родно участие и в индивидуалния старт по часовник. В последните години Николай Михайлов участваше в отборния часовник заедно с CCC Sprandi Polkowice, но този път не е попаднал в състава на поляците.

Генов е най-познатото име сред тримата българи на Мондиала. Той е състезател на „Цар Симеон 1898“, където бе избран за колоездач №1 на отбора през 2016 година. През този сезон той спечели първото издание на Балканската купа по колоездене на писта.

Генов ще участва в общия старт за мъже до 23 години на 22 септември.

„Това ще е едно от най-трудните и важни състезания за мен в колоезденето“, сподели Генов пред Velocafe.bg „Ще следвам тактическите си познания за съхранение по време на състезанието. Ще се раздам до пълния предел на възможностите си, а и отгоре. Смятам, че имам потенциала за класиране и се надявам да избегна многото падания, които съпътстват такива стартове.“

На 14-и Генов заминава за Белгия, където ще участва в серия от местни състезания като подготовка за Световното. След участието в Норвегия той отново ще кара на състезания в Белгия, след което се надява да участва на Европейското първенство по колоездене на писта за мъже в Берлин.

Петър Стоянов и Венцислав Венков са родени съответно през 1999 и 2000 година и ще участват в състезанията при юношите. Там часовникът е на 19 септември, а общият старт на 23 септември.

Петър Стоянов

Петър Стоянов

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори