Pamporovo Bike Fest – track walk

Между 25-ти и 28-ми юли 2015 г. в курорта Пампорово се провежда Пампорово Байк фест, включващ състезания по форкрос и спускане. Нашият екип е на място да отразява събитието и за начало ще ви разкажем впечатленията си от новото трасе за даунхил.

За Пампорово Байк Фест 2015 екипът на Concept Creative” и „Пампорово АД“ са изготвили почти изцяло ново трасе за спускане, носещо гръмкото име „Chuck Norris”. Преди състезанието успяхме да разгледаме трасето.

Първите пет завоя от трасето са същите като тези от миналогодишното трасе, по което се проведе състезанието по случай откриването на летния сезон, но стартът е изнесен с около 30 м. с посока вр. Снежанка. Като цяло в стартовата част няма нищо ново. 

1

Началото представлява дълга права последвана от няколко виража, а новата част на трасето започва три завоя по-надолу.

2

3

Характертно за новата отсечка са големите и много на брой виражи, които са направени, но всички бяха все още пресни, а всяко минаване оставаше следа. 

5

На много места имаше голям избор на линии. На мястото на следващата снимка много от хората държаха на дясната линия, но може и да се тръгне по лявата линия. 

6

В началото на новата част на трасето имаше два ключови момента, един след друг. Още при влизането в първото от тях буквално става страшно – килим те „кани“ към изкачването на дървена рампа, след която, ако не избереш дясната chicken линия, трябва да се спуснеш по един много стръмен каменист участък с една-две състезателни линии и почти никакво място за грешки. 

8

9

Специално тази част от трасето взе своите жертви още първите два дни, като един от състезателите беше откаран в болница. Поздравяваме екипа на ПСС, който явно също беше преценил риска на участъка и беше в близост.

Нататък, след една кратка права, има леко изкачване и един, по мнение на повечето участници, много труден дроп, нищо че други състезатели казваха колко лесен бил. Той не е един от най-големите, но камъните, над които се прелита, както и невъзможността да се заходи добре към него, го правят истинско предизвикателство за състезателите, дори по време на тренировките. На снимката Явор Пейчинов от отбора на FourTwenty гледа пропастта, която трябва да „метне“.

10

Веднага след това имаш избор на няколко линии – най-лявата и може би най-лесната при мокро време, в същото време обаче е най-заобиколната и бавна линия. Средната, която беше и най-използванат, като че ли беше най-бърза, но ако времето е лошо по време на финалите, тя може да се окаже много по-опасна от лявата. Интересното е че имаше и трета линия, която започваше с малък степ-ъп, за да влезеш в нея – тя пък може и да се окаже печеливша, ако прогнозите за дъжд за финала в неделя се окажат точни. 

11

12

Оттам трасето продължава като всеки истински байк парк – големи виражи и няколко нови скока. За пореден път си проличаха уменията на екипа на Concept Creative да правят „Европейски“ трасета. 

13

14

Заедно с виражите и скоковете, има две каменни реки, които по-бързите направо прескачаха. След това трасето пресича ски пистата и се насочва към долната част на старото даунхил трасе.

15

Макар и да са боядисани във всевъзможни цветове, опасните камъни пак взимат своите „жертви“ – нечий педал сигурно в случая.

16След това има няколко нови завоя, които още в първия ден са изровени, заради меката им почва. Ще видим, ако в следващите дни завали, как състезателите ще се справят и с този проблем и какъв ще им е избора на гуми. 

17
18

Старото трасе е както е било винаги, с малката разлика, че дървената рампа е изнесена по-назад. Имаше две мения за последните два скока, за това коя линия е по-бърза. Да заобиколиш първия скок и да минеш по вътрешната линия на следващия вираж и после втория скок също да не го минаваш или да се мятат всичките скокове и шоуменство на макс.

19

За да придобиете представа за трасето, сме ви приготвили и едно видео от петъчните тренировки, което съвсем скоро ще споделим с вас.  Благодарности на Жеката и Явор от отбора на FourTwenty за кадрите.

А ето и снимките с добро качество:

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори