Колоездене на писта – всичко, което трябва да знаете

В България сякаш колоезденето на писта не е толкова популярно, колкото шосейното и планинското колоездене. Затова, разбира се, има причини, най-вече инфраструктурни. Все пак, тази разновидност на колоезденето има богата история и е много зрелищна за наблюдаване, заради което решихме да ви запознаем в подробности с всички дисциплини в колоезденето на писта – нужните качества в тях, избора на тактика и самия регламент. Приятно четене!

Спринтови дисциплини

Индивидуален спринт /олимпийска дисциплина/

Дисциплината традиционно е 1000 метра и на практика е основата на колоезденето на писта. По принцип противопоставя двама колоездачи, но в по-ранните рундове може да има и повече състезатели на пистата по едно и също време. Чрез жребий се определя кой колоездач да води в първата обиколка. Главната особеност е, че важни са единствено последните 200 метра, а тактиката е от огромно значение. Двамата състезатели се дебнат, така че да поставят другия в по-неизгодна позиция за спринта като по тази причина понякога дори се случва и двамата изцяло да спрат, дебнейки съперника като целта е да накарат другия да тръгне пръв, което е по-неудобната позиция. Победител е този, който премине финалната линия първи.

Тактиката е ключът в тази дисциплина. Много хора се чудят защо колоездачите са толкова бавни в първите две обиколки. Главната причина е, че освен ако не искаш да изненадаш противника рано, ще загубиш ценна енергия, ако започнеш спринта си още от първата обиколка.

Регламент: Квалификациите се състоят от 200 метра бягане по часовник с летящ старт. След това следват елиминационни серии от 2-3 обиколки. Най-добрите двама се класират за финала.

Отборен спринт /олимпийска дисциплина/

В отборния спринт тимовете се състоят от трима души, които правят три обиколки на велодрома (за жените: две състезателки и две обиколки) като двата противопоставящи се отбора стартират от противоположните страни. След всяка обиколка, водещият колоездач се изтегля и оставя следващия да се бори с вятъра.
Така първият колоездач прави само една обиколка, вторият две и третият три. Логично, колоездач №3 винаги е най-издържливият състезател.

Регламент: След сериите, двата най-добри отбора се класират за финала. Отборите с трето и четвърто най-бързо време се срещат в Б финал, който решава последното място на подиума.

Индивидуално бягане по часовник

Една от най-тежките дисциплини безспорно е бягането по часовник, което при мъжете е известно на жаргон като „килото“ заради дистанцията от 1000 метра. За добро представяне в тази дисциплина се нуждаеш от експлозивен старт, добра средна скорост и издържливост до самият край.

Двамата участващи колоездачи стартират от противоположните страни на пистата, въпреки че реално не се състезават помежду си, а индивидуално за време.

При дамите разстоянието е наполовина, затова е нужна още по-голяма експлозивност на старта. Обикновено най-добрите състезателки на 200 метра са най-добри и на 500.

Регламент: Тук нещата са прости. Измерва се времето на всеки участник и най-бързият е шампион.

Кейрин /олимпийска дисциплина/

Кейрин е дисциплина, която е много популярна най-вече в родината си Япония. Там на състезанията по кейрин, за които сме ви разказвали, се залагат огромни суми, а професионалните кейрин колоездачи получават внушителни заплати.

Кейрин включва между 3 и 7 колоездачи (в Япония са 9), които се състезават помежду си на пистата, но все пак има и сериозна отборна тактика, ако до финала достигнат двама съотборници.
Мотоциклет води колоната от началото като постепенно увеличава скоростта от 30 км/ч до 50 км/ч (от 25 до 45 км/ч за дамите), а колоездачите нямат право да изпреварват мотоциклета. Това продължава 1400 метра от общата дистанция от 2000 метра. След напускането на мотоциклета състезателите стартират своя спринт. Именно времето зад мотоциклета често се оказва решаващо като в него колоездачите се стремят да заемат максимално удобна позиция за предстоящия спринт.

Регламент: Кейрин е включен в Световните първенства от 1980 и е олимпийска дисциплина от Игрите в Сидни през 2000.
В серии от кръгове колоездачите се борят за класиране за следващата фаза като обикновено последният от серията отпада, а другите продължават напред. И така докато се стигне до големия финал, в който се определят призьорите.

Дисциплини по издържливост

Индивидуално преследване

Дистанцията е 4000 метра за мъжете и 3000 метра за жените, а дисциплината е считана за състезание за издържливост, въпреки че скоростите са доста високи. Двама колоездачи започват от противоположните страни на пистата и опитват да постигнат най-доброто време за дадената дистанция. Обикновено квалификации определят класиралите се за полуфиналите и финалите. Именно тук се получават и най-бързите времена, тъй като във финалите е важно единствено да победиш опонента си. Ако единият колоездач настигне другия с половин обиколка, тогава състезанието приключва.

Експлозивният старт тук не е особено важен, но е много важна способността на състезателите да карат с висока скорост постоянно. Много колоездачи влагат сериозни усилия в началото само за да се провалят в последните 1000 метра.

Регламент: След квалификации, в които колоездачите се състезават единствено за време, а не със съперника, най-бързите продължават за полуфиналите, а след това следва и финалът.

Отборно преследване /олимпийска дисциплина/

Това състезание се провежда само при мъжете и е при дистанция от 4000 метра. Отново надпревара за издържливост. Въпреки че е по-бърза и от индивидуалното преследване, в отборното преследване всичко зависи от голяма прецизност и висока скорост. Два отбора от по четирима колоездачи започват от срещуположните страни на пистата и опитват да дадат най-доброто време по дистанцията, както е и в индивидуалното преследване. Финалното време се взима от третия колоездач, който пресича линията.

Колоездачите трябва да карат плътно един след друг на максимално малко разстояние, за да се възползват до крайна степен от въздушната струя на този пред тях. Обикновено лидерът в колоната се сменя на половин обиколка, но най-добрите могат да водят и цяла обиколка. Световният рекорд в тази дисциплина е на Германия от 2000 година, когато немците развиха 60 км/ч!

Регламент: След квалификации, в които отборите се състезават единствено за време, а не със съперника, най-бързите продължават за полуфиналите, а след това следва и финалът.

Медисън

Това състезание е кръстено на легендарната зала в Ню Йорк „Медисън Скуеър Гардън“, а причината е, че именно там се провежда за първи път. В медисън участват само мъже, които са в отбори по двама, а надпреварата е с дистанция от 50 километра или 200 обиколки (може да бъде и по-малко в квалификациите).

След масов старт всички колоездачи са на пистата, но само един от отбор има право да участва в състезанието във всеки един момент. Това означава, че двамата съотборници се сменят на всяка обиколка (или повече), за да има по един от отбор в състезанието. Смените са доста опасни, но впечатляващи за гледане. Единият колоездач забавя и си почива, чакайки за своя съотборник, който се състезава в този момент. След това двамата се хващат за ръце и състезаващият се дава начален тласък на съотборника си, който поема щафетата.

Регламент: За да спечелиш медисън, трябва отборът да реализира най-много точки, които се печелят чрез спринтове на всяка 20-а обиколка и дават по 5 точки за първия, 3 за втория, 2 за третия и 1 за четвъртия. Обикновено последната обиколка дава двоен брой точки. Ако един отбор успее да изпревари другите с обиколка, той печели състезанието, без значение от това колко точки има до момента.
В дисциплината участват до 18 отбора, които продължават напред на база на квалификационното си време, за да стигнат до директните елиминации.

Състезание по точки

Това е индивидуално състезание, подобно на Медисън като в тази дисциплина се състезават както мъже, така и жени.

Отново, колоездачите печелят точки в междинни бонус спринтове на всяка десета обиколка (5, 3, 2 и 1 за първите четирима) като обикновено се присъждат двоен брой точки на последната обиколка.

Ако колоездач успее да задмине групата с обиколка, получава 20 точки, които могат да бъдат достатъчни за победата, но не винаги е така. Ако колоездач изостане с обиколка, тогава му се взимат 20 точки от актива, заради което е възможно колоездач да завърши с негативен резултат.

Регламент: Финалният резултат се определя спрямо спечелените точки по време на спринтовете и спрямо спечелените обиколки. На Световните първенства дистанцията е 40 км за мъжете и 25 км за жените.

Скрач

В състезанията по Скрач колоездачите стартират заедно, а целта е проста – да завършиш първи след определен брой обиколки. Няма междинни точки или спринтове.
Състезателите, които залагат на издръжливостта, се опитват да изхвърлят спринтьорите от битката, докато спринтьорите се надяват всичко да бъде решено с финален спринт.

Регламент: В състезанието участват 24 колоездачи като дистанцията при мъжете е 15 км, а при дамите 10 км.

Комбинирани дисциплини

Омниум /олимпийска дисциплина/

Омниум е състезание, което се състои от 6 различни дисциплини и се провежда в рамките на 2 дни. Омниумът определя най-многостранният колоездач на писта, тъй като включва както спринтови дисциплини, така и такива за издържливост. Колоездачите трябва да могат да са конкурентни във всички дисциплини, за да завършат на челните места. Като цяло, омниумът е най-подходящ за специалистите в състезанията по издържливост, които имат по-висока скорост и силен спринт. Ключът е в балансирането между трите бягания по часовник и трите масови старта.

Регламент: Крайното класиране се оформя по следния начин: в първите пет дисциплини колоездачите събират точки на база на своите класирания. По време на финалната шеста дисциплина (надпреварата по точки), техният сбор може да се увеличи или намали на база на спечелените или загубените точки в нея. Победител е колоездачът с най-висок сбор точки в края на шестата дисциплина.

Ето и кои са дисциплините в омниум:

Мъже: Жени:
Скрач (15 км за мъже, 10 км за жени)
Индивидуално преследване (4 км за мъже, 3 км за жени)
Елиминации
Бягане по часовник (километър за мъже, 500 метра за жени)
Летяща обиколка
Състезание по точки (40 км за мъже, 25 км за жени)

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори