Турция: Билбао триумфира в Селчук, Дурашек е новият фаворит в генералното

 

Пейо Билбао (Caja Rural) спечели шестия етап в Обиколката на Турция, след като бе най-бърз по тежкото финално изкачване на Селчук. В същото време етапът доведе до промяна и в челото на генералното класиране. Новият лидер е Кристиян Дурашек (LAmpre-Merida), който се възползва от проблемите на досегашния носител на синята фланелка Давиде Ребелин (CCC Sprandi Polkowice) и успя да го изпревари, с което се превърна и в почти сигурен шампион в генералното класиране.

Българският колоездач Николай Михайлов, който е съотборник на Ребелин, отново бе на ниво и завърши 33-и с изоставане от 1:42 минути.

Солидна основна група започна финалното изкачване като в нея бе и Михайлов. В челото наложиха високо темпо и постепенно групата започна да се разкъсва, a българинът не успя да остане с лидерите. Проблеми имаше и Ребелин, който бе оставен без съотборници и не успяваше да поддържа темпото, зададено от Caja Rural и Дурашек.

Добра атака направи Мигел Анхел Лопес (Astana), който в един момент имаше аванс от 13 секунди пред преследвачите. Той обаче бе настигнат от Билбао, двамата караха известно време заедно преди в последните метри Билбао да изскочи мощно и да завърши с 3 секунди пред Лопес. Трети остана друг състезател на Caja Rural Хейрер Пара на 11 секунди.

Дурашек завърши шести на 18 секунди, докато Ребелин имаше огромни проблеми и пристигна на финала 19-и на 1:01 минути, с което сдаде лидерската позиция. Дурашек води с 21 секунди пред италианеца и 32 пред третия Едуардо Сепулведа (BRetagne-Seche). До края на състезанието остават два спринтови етапа, така че Дурашек е много близо до голямата победа.

Николай Михайлов претърпя спад с 4 места, но все още е в топ 20 – 19-и с изоставане от 4:06 минути.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори