Колумбиец изненада всички в Сибиу, Ники Михайлов с основната група

Очакванията на всички бяха първият етап в Обиколката на Сибиу да завърши с масов спринт. Колумбиецът Едвин Авиля (Illuminate) обаче изненада всички като прекара 180 км пред основната група и в крайна сметка стигна до соловата победа по булеварда на победата в румънския град.

43 секунди по-късно Едуард Гросу (Румъния) спечели спринта за второто място пред Симона Понци (CCC Sprandi Polkowice). Шампионът от 2016 Николай Михайлов завърши с времето на втория и на 56-о място. Другият българин в обиколката Михаил Михайлов (Хемус 1896) финишира 90-и на изоставане от 1:03 минути спрямо Авиля.

По второто изкачване за деня колумбиецът и Мориц Фуснегер (0711) оформиха откъснала се група, а в един момент преднината им стана 8 минути. Ники Михайлов и CCC бяха най-активни в опита да разделят основната група и така да си осигурят по-добра позиция за спринт на своя човек Понци, но видяха, че ще трябва да хвърлят много усилия и се отказаха.

Разликата между двамата лидери и пелотона пък се установи на 5 минути. Дуото напред си раздели премийните изкачвания и междинните спринтове като в крайна сметка Фуснегер облече зеленото трико.

По последната височина от категория В авансът бе 2:45 минути, когато Авиля реши да атакува своя колега и ходът се оказа успешен. За колумбиеца помогна и фактът, че условията бяха тежки, дъждът на моменти доста силен, а това доведе и до по-бавно темпо в основната група. Неговият аванс стигна 4 минути при оставащи 20 километра, а едва тогава спринтьорските отбори започнаха да преследват, но бе твърде късно.

В крайна сметка колоездачът на Illuminate успя да завърши с 43 секунди пред преследвачите и да запише първата си изобщо победа в Европа. Заедно с бонус секундите той успя да облече лидерската фланелка.

Истинските изпитания обаче предстоят – днес е първият планински етап в Сибиу и с интерес ще следим представянето на българите.

Снимка: ©Sebastian Marcovici

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори