За трети път: Канчелара триумфира в Обиколката на Фландрия

 

Фабиан Канчелара (Trek) защити титлата си от Обиколката на Фландрия след вълнуващ финален спринт, в който се справи с Грег Ван Авермар (BMC), останал втори и Сеп Ванмарк (Belkin), допълнил почетната стълбичка.

Швейцарецът и Ванмарк атакуваха по финалното изкачване на Кваремонт, където обединиха сили с лидерите Ван Авермат и Стийн Ванденберг (Omega Pharma-QuickStep), които по-рано се бяха откъснали от останалите.

Четиримата удържаха гонитбата на Cannondale и Omega Pharma, за които Александър Кристоф водеше групата и зае петото място.

Канчелара се справи блестящо с всички трудности по пътя, включително и това, че остана без подкрепата на Стийн Деволдер и Ярослав Попович заради катастрофи и заслужено спечели престижното състезание за трети път.

Дългият състезателен ден бе белязан от множество катастрофи, а след като и последните от първоначално откъсналата се група бяха настигнати, Дрийс Девенинс (Giant-Shimano) и Едвалд Боасон Хаген (Sky) се откъснаха на свой ред.

Дуото бе застигнато при оставащи 33 километра и така 13 колоездачи образуваха лидерска група. Девенинс атакува отново, след което Ван Авермат пробва късмета си и се отскубна заедно с Ванденберг.

Петер Саган водеше групата на фаворитите, в която бе и Канчелара, а по следващото изкачване много от колоездачите изостанаха. Напред Ван Авермат не получаваше много подкрепа от Ванденберг, но все пак задържаха малка преднина пред останалите.

В предпоследното изкачване – на Кваремонт, Канчелара тръгна мощно напред заедно с Ванмарк. Темпото на дуото се оказа непосилно за останалите като и Петер Саган изостана значително.

На Патерберг двамата настигнаха изморения Ванденберг преди да се отправят към Ван Авермат. Състезателят на BMC определено бе най-агресивният в състезанието, но когато четиримата се събраха заедно в самия край, Канчелара демонстрира големия си опит. В последния километър четиримата се дебнеха, швейцарецът отиде малко встрани от своите съперници, което му даде достатъчно пространство и достатъчно време, за да осъществи своя спринт в перфектния момент и да стигне до победата.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори