Бернал спечели етап и в Калифорния, оглави класирането

Колумбиецът Еган Бернал (Sky) записа нова впечатляваща победа през 2018-а. Бернал стигна до много класен солов успех във втория етап от Обиколката на Калифорния.

Колумбиецът постигна това с решителна атака в последните два километра, с която успя да се откъсне от групата на лидерите. Рафал Майка (Bora-Hansgrohe) стигна финала втори, а топ 3 оформи Адам Йейтс (Mitchelton-Scott), чийто брат Сам е лидер в Giro d’Italia.

Преди последните два километра лидерската група бе от само 13 колоездачи. 21-годишният Бернал атакува в точния момент и никой не бе в състояние да се доближи до него. Майка пристигна на 21 секунди, а Йейтс на 25. Това бе втора колумбийска победа в Калифорния след тази на Фернандо Гавирия в първия етап. В генералното класиране Бернал води с 25 секунди пред Майка и 31 пред Йейтс.

Бернал е един от големите таланти в световното колоездене, а по-рано в годината спечели и етап от Обиколката на Романдия. Сега той се намира в уникална ситуация – лидер в генералното класиране, най-добър катерач, най-добър млад колоездач и лидер в класирането по точки.

„В последните два километра атакувах и пристигнах сам“, заяви Бернал след четвъртата си победа за сезона. „Много съм щастлив, защото отборът свърши много добра работа и съм щастлив да бъда в това състезание.“

След интересните резултати, седем колоездачи остават на по-малко от минута в генералното класиране. Фаворитът за индивидуалния часовник в четвъртия етап Тиджей ван Гардерен пък е точно на минута. „Не знам за часовника, трябва да изчакаме и ще видим. Ще е тежко за мен“, призна Бернал, който е шампион на Колумбия в часовника, но пък родината му не се слави с часовникари, за разлика от многото класни катерачи.

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори