Времевият бонус спечели на Саган Обиколката на Калифорния

Неочаквано, но факт – Петер Саган триумфира с победата в генералното класиране на Обиколката на Калифорния!

Последният етап на състезанието бе спечелен от Марк Кавендиш, който донесе пета етапна победа в надпреварата за своя отбор Etixx-QuickStep. Победата обаче се оказа пирова, тъй като съотборникът на Кавендиш Жулиан Алафилип бе изпреварен в генералното класиране от Саган, и то единствено благодарение на времевия бонус. Словакът успя да завърши трети в последния етап, а с бонуса успя да завърши с 3 секунди пред Алафилип.

Саган нямаше никакви амбиции в генералното класиране, но след победата му в часовника влезе в борбата. В предпоследния етап пък словакът даде лидерската фланелка на Алафилип със само 2 секунди зад него, а така шансовете останаха живи.

В последния етап Саган изпревари французина в междинния спринт и така беше ясно, че се нуждае от място в топ 3, за да бъде шампион.

Кавендиш и Вутер Виперт (Drapac) спринтираха за първото място, завоювано от британеца. Зад тях изглеждаше, че Тайлър Фарар (MTN-Qhubeka) ще победи Саган, но буквално с няколко сантиметра Саган успя да се добере до третото място.

„Беше много трудно. Направих нова изненада, за мен, спрямо усилията ми вчера, но вярвах, че мога да се справя и днес. Много съм щастлив от победата“, каза Саган.

„Много съм щастлив, защото никога не съм мислил за генералното класиране в Обиколката на Калифорния. Тази година беше много трудно да финиширам на изкачването. Загубих само 47 секунди и взех някои бонуси в другите етапи, така че беше добре за мен.

„Много съм щастлив да спечеля Обиколката на Калифорния, защото тази година загубих зелената фланелка, така че трябваше да направя нещо, за да се кача на подиума.“

Алафилип се утеши с фланелката за най-добър млад колоездач и второто място, а трети е Серхио Енао (Sky). Даниел Ос (BMC) е най-добър катерач.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори