Започна 65-ата Обиколка на България, казахстанец спечели първия етап

В неделя бе открита 65-ата колоездачна обиколка на България. Откриването се състоя на площад „Народно събрание“, където отборите бяха представени и бе даден символичен старт на тура.

След като прологът в събота бе отменен в последният момент, днес се наложи представянето и стартът на първият етап (София-Пловдив) да бъдат обединени в едно събитие. На откриването на тура присъства и заместник-кметът на София Тодор Чобанов, който получи специален благодарствен плакет от председателя на БКС Евгений Димитров за благодарност към Столична община за реализирането на обиколката.

Самият Чобанов даде старта с изстрел във въздуха, с което официално започна 65-ото издание на състезанието. В него участие взимат 100 състезатели от 16 държави, сред които и три български отбора.

Казахстанецът Евгений Гидих от отбора на „Вино форевър“ спечели първия етап на тура след оспорван финален спринт. Гидих измина трасето от София до Пловдив (205 км) за 4 часа 37 минути и 2 секунди. На второ място завърши италианецът Матео Малучели от „Униеуро“. Трети остана Мартин Отоничар „Делио Галина Колосио“, от Словения.

Най-активен състезател в първия етап бе украинецът Виталий Бутс от отбора на „Колс“. Той спечели и двата премийни спринта и облече зелената фланелка. Най-добър катерач е неговият сънародник и съотборник Андрий Браташчук. В понеделник той ще облече фланелка на червени точки.

final-etap1-tour of bulgaria 2016

Бялата фланелка, която се дава за най-млад състезател, отива при победителя в етапа Гидиш. По време на етапа бяха раздадени и 2 специални премии. Първата беше в Елин Пелин, на 19-ия километър, която бе спечелена от Декстър Гардиас от „Педър Хевър“ от Великобритания. Втората премия бе в чест на Иван Попов, победител в обиколката през 1972 година. Тя бе спечелена от Бутс.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори