Дюмолен спечели часовника, Томас е шампион в Тура!

Том Дюмолен спечели индивидуалното бягане по часовник, което сложи на практика край на Tour de France 2018.

Герант Томас пък даде трето време и така си осигури сензационната шампионска титла в Тура, демонстрирайки в 20-те етапа, че е най-добрият през тази година!

Третият печеливш от съботния ден бе Крис Фрум. Четирикратният шампион в Обиколката на Франция бе изпреварен с по-малко от 2 секунди от Дюмолен и съответно даде второ време. По-важното за него бе, че успя да се завърне на подиума в крайното класиране.

Големият губещ бе Примож Роглич. Словенецът бе фаворит в часовника, но явно усилията в етапите в Пиренеите си казаха своята дума и той направи слаб часовник, в който даде осмото време, връщайки се на четвърто място в генералното класиране.

Сега единственият въпрос в Тура остава кой ще спечели парадния етап до Шанз Елизе, което ще бъде определено от малкото останали спринтьори. Герант Томас пък трябва само да стигне до Париж и да се качи на подиума след най-големия успех в своята кариера.

Трасето от 31 км до Еспелет включваше четири изкачвания, от които последното бе особено тежко – 900 метра със среден наклон 10,2%.

Преди колоездачите в топ 10 на генералното класиране да се появят на сцената, най-доброто време даде Михал Квятковски (Sky), който изпревари с една секунда Сьорен Краг Андерсен (Sunweb).

Фрум стартира с 2 минути преди Роглич и от самото начало започна да наваксва своя пасив спрямо словенеца. Още на втората междинна контрола беше ясно, че Фрум ще се завърне в топ 3 като даваше дори по-добри времена от Дюмолен.

Холандецът обаче се справи по-добре в последната част от часовника и изпревари с минимална разлика британеца.

В същото време Томас изглеждаше напът да спечели и този етап, но във втората половина по трасето определено намали темпото, за да минимизира риска и в крайна сметка пристигна на финала с време 14 секунди по-бавно от Дюмолен.

Така първите трима в генералното класиране бяха и първите трима в часовника. Квятковски остана четвърти, следван от Краг Андерсен, Боб Юнгелс, Илнур Закарин, Роглич, Марл Солер и Майкъл Хепбърн, който бе ранният водач на етапа.

Така в генералното класиране, което поне по позиции няма да се промени в своето чело, Томас води с 1:51 минути пред Дюмолен. Фрум е трети на 2:24, следван от Роглич на 3:22. Съотборникът на словенеца Стивън Краусвайк е пети на 6:08.

В топ 10 се получиха още две промени. Ромен Барде изпревари Микел Ланда за шестото място, а Закарин изпревари Кинтана за деветата позиция.

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори