Кинтана спечели етапа, провал за Фрум и още аванс за Томас!

Наиро Кинтана (Movistar) напомни за голямата си класа и спечели дългоочаквания 17-ия етап в Tour de France 2018, включващ стартова решетка и само 65 км с три изкачвания от първа категория.

Голямата новина дойде в групата на фаворитите за генералното класиране, където категорично бе отговорен въпросът кой е лидерът на Sky. Жълтата фланелка Герант Томас успя да направи няколко секунди аванс пред Том Дюмолен и Примож Роглич, а четирикратният шампион Крис Фрум изгуби близо 50 секунди, с което се смъкна на трето място в класирането.

Големите имена бяха заедно през целия етап, но очаквано последното изкачване се оказа решително. Фрум не успя да реагира на атака на Роглич 3 км преди финала и до края само помощта на Еган Бернал минимизира загубите му. Те обаче дадоха ясен отговор за кого от двамата лидери на Sky трябва да се работи до края на Тура.

Кинтана пък демонстрира великолепните си качества в тежките изкачвания, направи атака още по второто изкачване и темпото му не бе по силите на нито един от останалите кандидати. Втори на 28 секунди завърши Дан Мартин, който атакува заедно с Кинтана. С акцията си в последните няколкостотин метра Томас успя да вземе третото място като с това си осигури и 6 секунди бонус. Роглич и Дюмолен пристигнаха 5 секунди зад него, а Фрум на 48 зад съотборника си.

В обновеното генералното класиране голямата промяна е, че Дюмолен заема второто място за сметка на Фрум. Холандецът е на 1:59 минути зад Томас, а Фрум е на 2:31. Роглич остава четвърти на 2:47, а Кинтана вече е пети на 3:30.

Как се разви всичко?

Една от причините, поради които етапът се очакваше с голямо вълнение, бе фактът, че стартът му бе със стартова решетка по подобие на Формула 1 и MotoGP като позициите на стартиране бяха спрямо мястото в генералното класиране.

Стартът, след който състезанието директно започна с изкачване, бе бърз, но не доведе до някаква драма сред фаворитите. Те изчакаха своите верни помощници, а в това време няколко колоездачи опитаха да направят откъсване. Този, който успя да го направи, бе Танел Кангерт (Astana). Към него се присъедини Никола Еде, а зад тях преследваческа група оформи носителят на фланелката за най-добър катерач Жулиан Алафилип. С него бяха Кристиан Дурашек и Хесус Херада, които бяха на 15 секунди зад Кангерт.

Целта на Алафилип бяха точките от изкачванията като на първото бе втори, а на второто вече бе настигнал Кангерт и взе максималния брой.

По спускането на второто изкачване падна носителят на зелената фланелка Петер Саган, който обаче след това продължи участието си и завърши успешно етапа, макар и на 26:39 минути зад Кинтана.

Алехандро Валверде и Рафал Майка също оформиха група пред фаворитите, при които до средата на второти изкачване бе спокойно. Кинтана и Мартин обаче атакуваха и набързо се откъснаха от пелотона. Те все пак не бяха такава заплаха за лидерите, които ги оставиха като единствено поддържаха пасива си в рамките на разумното.

Последното изкачване бе най-дълго и най-тежко и както се очакваше, най-сетне доведе до промени сред топ 4 в лицето на Томас, Фрум, Дюмолен и Роглич. Словенецът изглеждаше най-неудовлетворен с четвъртото си място и на няколко пъти опита атаки. При една от тях Роглич и Фрум прекараха няколко минути пред останалите, но групата отново се събра. В по-голямата част от изкачването тя бе водена от Бернал, а Ваут Пулс също се присъедини към съотборниците си и така Sky бяха с четирима. Другите в нея бяха Стивън Краусвайк, Ромен Барде и Микел Ланда.

10 км преди финала те бяха на 1:35 спрямо Кангерт, а зад него Мартин вече не успяваше да издържи на темпото на Кинтана.

На 6 км преди финала страдащият Барде бе изтърсен от ново ускорение сред фаворитите. Кинтана постепенно настигаше Кангерт като по пътя си мина и покрай Майка. Кангерт също не можеше да поддържа високо темпо и скоро Кинтана бе първи, устремен към победата.

Атака на Роглич при оставащи 3 км подсказа какво предстои да се случи. Томас я прихвана, но Фрум показа слабост като все пак Бернал го върна при другите. И талантливият колумбиец обаче не можеше да помогне на британеца, когато малко след това Роглич отново ускори. Дюмолен и Томас се залепиха за него, но шампионът от 2017-а остана далеч назад с Бернал.

Кинтана и Мартин бяха завършили, когато при оставащи 300-400 метра Томас реши да атакува и така успя да спечели ценни секунди спрямо големите си съперници, включително и бонуса от 6 секунди за трето място.

В четвъртък следва равнинен етап, подходящ за малкото останали спринтьори и възможност за почивка за фаворитите. За тях ключов ще е петъчния „кралски етап“, който е последна възможност за оформяне на разлики преди индивидуалния часовник в събота.

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори