Блестящ Алафилип спечели първия етап в Пиренеите, падане провали Йейтс накрая

Спокоен етап за фаворитите и без промени в генералното класиране

Носителят на фланелката за най-добър катерач в Tour de France Жулиан Алафилип (Quick-Step Floors) увенча прекрасното си представяне и с етапна победа. Французинът бе над всички в 16-ия етап, който бе първият в Пиренеите.

Алафилип имаше и известна доза късмет. Той бе сред най-силните от откъсналата се група в изкачването от първа категория 10 км преди финала, но успешна атака предприе Адам Йейтс (Mitchelton-Scott). Алафилип бе на около 20 секунди зад него по спускането, но Йейтс падна на един завой 7 км преди финала и така французинът го подмина, а до края нямаше кой да го стигне.

Горка Исагире спечели битката за второто място в оформилата се група от четирима. Йейтс все пак зае място в топ 3, следван от Бауке Молема, Доменико Поцовиво и Роберт Хесинк.

В групата на фаворитите бе неочаквано спокойно като в крайна сметка първите в генералното класиране завършиха заедно на 8 минути зад победителя и така запазиха разликите помежду си преди очаквания с голям интерес 17-и етап в сряда.

Етапът, който бе първи след почивния ден, бе много интересен от самото начало, тъй като по подобие на неделния ден фаворитите така и не желаеха да пускат напред откъснала група.

Час след началото така и нямаше такава, но състезанието бе прекъснато временно. Причината бе протест на земеделци на пътя, заради който се наложи полицията да се намеси. За разпръскването на тълпата органите на реда използваха сълзотворен газ, който попадна и в очите на някои от колоездачите, заради което бе необходимо временно прекъсване.

След рестарта все пак волята на желаещите надделя и се оформи много голяма откъснала се група от над 40 колоездача.

Алафилип бе в тази група, както и единственият му конкурент за полка дот джърси-то Уорен Баргил. Бързо обаче стана ясно, че Баргил няма силите да се бори с Алафилип, който взе много ценни точки по изкачванията. Те бяха едно от втора категория и две от първа, така че логично от тази група от над 40 състезатели останаха само най-добрите катерачи.

На едно от спусканията пък временният лидер Филип Жилбер падна в пропаст, а кадрите изплашиха всички за неговото състояние. За щастие обаче Жилбер се размина само с леки наранявания и в крайна сметка продължи участието си.

По последното изкачване се оформи група от десетима колоездачи, в която бяха Исагите, Йейтс, Молема, Поцовиво, Хесинк, Грегор Мюлбергер, Михаел Валгрен, Марк Солер, Пиер Латур и Дамиано Карузо. Алафилип бе от тези, които трябваше да догонват, но в крайна сметка влезе сред лидерите, за да атакува в точния момент. Преди него това бе направил Йейтс, който направи чувствителна разлика в началото на спускането.

Падането обаче компрометира шансовете му за победа и това отвори широко вратата към втора етапна победа в Тура за Алафилип.

В основната група имаше плахи опити за атака на Якоб Фулсанг и Микел Ланда, но Sky контролираше темпото през цялото време и всичко приключи спокойно.


Така бяха запазени сили за ключовия етап в сряда, който е най-краткият в модерната история на Тура – само 65 км, но за сметка на това включва три изкачвания от първа категория. Етапът директно започва с изкачване, а ще видим в действие и любопитният старт по подобие на MotoGP.

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори