Магнус Корт Нилсен триумфира в Каркасон

Спокоен ден за фаворитите, които отново дадоха шанс на откъсналата се група

Astana записа втора поредна победа в Tour de France. Големият победител в 15-ия етап стана Магнус Корт Нилсен, който спечели спринта между трима лидери като остави зад себе си Йон Исагире (Bahrain-Merida) и Бауке Молема (Trek-Segafredo).

Тримата бяха част от голяма откъснала се група, която отново по подобие на 14-ия етап, реши победителя в етапа помежду си.

Михаел Валгрен, Томс Шкуйнс, Доменико Поцовиво, Лилиан Калежан, Рафал Майка, Никлас Арнд и Жулиен Бернар оформиха топ 10, а голяма роля за техния успех имаше липсата на желание сред фаворитите за генералното класиране да догонват групата.

За тях денят бе много спокоен като всички големи имена завършиха заедно на повече от 13 минути зад победителя. Така Герант Томас остава облечен в жълто и във втория почивен ден на Тура като води с 1:39 пред своя съотборник Крис Фрум и с 1:50 пред Том Дюмолен.

Желанието на фаворитите да пуснат откъснала се група не бе толкова голямо в първия час на състезанието, тъй като опит за откъсване направиха няколко опасни конкуренти. Заради това и темпото бе много високо.

В крайна сметка обаче 29 колоездачи направиха решителната акция и пелотонът се успокои, намалявайки темпото.

В тази група най-активен бе Рафал Майка, който обра точките на изкачването от първа категория, но бе прихванат на спускането.

По изкачването откъсналата се група се разкъса и в крайна сметка 20 км преди финала в челото бяха само осем – Корт, Исагире, Молема, Валгрен, Шкуйнс, Поцовиво, Калмежан и Майка. Astana, Trek и Bahrain-Merida имаха по двама души в тази група, което правеше прихващането на евентуални атаки по-трудно.

В крайна сметка именно трио от по един колоездач от тези отбори направи аванс от над 20 секунди. В него Исагире и Молема бяха наясно, че Корт е най-добрият спринтьор и се опитаха да останат без него. Датчанинът обаче се справи отлично и накрая очаквано спринтът му не бе по силите на конкурентите.

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори